Aktív közösségek, színes hírek: ez is 2023 augusztusa volt

Augusztusban több civil közösség megmozdult: voltak, akik ételosztást szerveztek, és voltak, akik egy védfal miatt gyújtottak mécsest. És volt, aki sportos eleganciával – bár kissé veszélyesen – érkezett egy díjátadóra.

Történelmi eseménynek voltunk tanúi ebben a hónapban: átesett az első háziorvosi vizsgálaton az a háromnapos pici lány, Mia, aki az első vásárhelyi, magyar-ukrán baba. Ő és az anyukája is jól vannak. – jelentettük a hónap közepén. Az édesapa, Maxim, aki egyébként kiváló bokszoló, már magyar állampolgár is – éppen Berényi Károly, a kicsi leendő háziorvosa előtt tette le az állampolgári esküt ez év márciusában.

Elindult a Százszorszép program, melynek keretében rászoruló nőknek, lányoknak adtak át augusztusban először higiéniai csomagot a szervezők: a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth köre. Alapgondolatuk az volt, hogy megtapasztalhassák a női méltóságot azok a lányok és asszonyok is, akik nehéz anyagi körülmények között élnek. 

Augusztus 19-én 4-es erősségű földrengés rázta meg az ország több pontját, amely Hódmezővásárhelyen is érzékelhető volt.

Augusztusban is folytatódtak az ételosztások, már 100 adag ételt vitt házhoz a Tiszta Vásárhelyért Egyesület és a Mindenki Magyarországa Mozgalom helyi Kossuth köre. 

Átadták az idei Boldog Gizella-díjat, melyet ezúttal Sonkoly Tibor festőművész és Dr. Imre Mihály irodalomtörténész vehetett át. Médiacentrumunk ugyan nem kapott meghívást az átadóra, így bent nem tudtunk fotókat készíteni, munkatársunknak viszont sikerült elkapni a pillanatot, amikor Havasi Katalin is befutott, tűsarkúban, rolleren. Az év egyik legolvasottabb írása született belőle oldalunkon.

A Bethlen nyugalmazott igazgatója, Hódiné Földesi Sára kapta az idei Imre Sándor-díjat.

Mécsest gyújtottak az ótemplomi védfal engedélyezett áttörése miatt. A mintegy hatvan tiltakozó a Tormay Cecile Polgári Kör szervezésében vett részt az akción, amelyen a református ótemplom melletti védfal kibontása, illetve az utóbbi időkben az ótemplomi gyülekezetet ért támadások ellen tiltakoztak.

A tanévkezdés előtti utolsó ételosztáson tanszereket is kaptak a gyerekek, ugyanazon a napon, amikor a holland Piet Heijstek és felesége hazaindult Vásárhelyről, miután több mint három hetet Vásárhelyen töltöttek. A házaspár 1984 óta jár minden évben vissza városunkba. Idén is a felújított kempingben sátoroztak. 

3D-s zebrát festettek az Oldalkosár utcára az Apró Talpak bölcsőde melletti zebra helyére – a járművezetőket optikailag becsapó zebra lassításra ösztönöz a gyalogátkelő előtt, de csak ha a Szőnyi utca felől érkezőket. Az év egyik legolvasottabb cikke volt a Hódpress-en. Nemrégiben a város – a kormányhivatal felhívása miatt – kénytelen volt visszaállítani a zebrát eredeti állapotába.

Augusztus végén elhunyt a polgármesteri hivatal alkalmazottja, Kristó János, aki 48 évig, haláláig dolgozott a városházán. 

Pályafelújítás miatt ideiglenesen hét átjárót lezártak a vasútvillamos vásárhelyi szakaszán.

Rengeteg olvasónk volt kíváncsi hónap végén arra esetre, amikor makói nyomozók gyorsan a nyomára akadtak egy 63 éves vásárhelyi férfinak, aki egy maroslelei telephelyen parkoló öntözőgépből összesen csaknem 500 liter gázolajat lopott.

3D-zebraBerényi KárolyBoldog Gizella-DíjévértékelőHódiné Földesi SáraImre Mihálymagyar-ukránMindenki Magyarországa MozgalomSonkoly TiborSzázszorszép programTiszta Vásárhelyért Egyesület.tormay cecile polgári kör