Akármikor Budapestre rendelhetik akár a vásárhelyi mentőket is

Készüljenek arra, hogy bármikor átvezényelhetik őket – erről értesítette kollégáit egy megyei vezető mentőtiszt. Az RTL Híradó birtokába került levélben azt is írja, ha például Budapestre irányítják őket, akkor aznap ott is tartják nyilván az egységet. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint a vidékiek nélkül összeomlana a budapesti ellátás.

Egy névtelenséget kérő vidéki mentődolgozó elmondása szerint előfordul, hogy naponta 20 autót is rendelnek a fővárosba, akár egészen távolról is. A Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége szerint is a statisztikákat akarják javítani, ugyanis a vidéki mentőautó a munkaideje kezdetén helyben regisztrál a tabletjén, mint helyben szolgáló egység, majd átvezénylése után újra, már fővárosiként, de nem szűnik meg a vidéki szolgálat sem papíron, így két mentőautóként szerepel aznap a statisztikában.

Lengyel Tibor, a szervezet alelnöke az RTL Híradónak elmondta, egy mentőautó két statisztikában szerepel, s ez borzasztóan jól fog mutatni, de ez megint csak a meglévő mentődolgozók kizsigerelése és kihasználása. Ráadásul a vidéki egységeknek mindig túlórát jelent a Budapestre vezénylés, mivel legkorábban a szolgálati idejük végén tudnak hazaindulni.

Az Országos Mentőszolgálat mindössze annyit válaszolt, a betegek érdekében minden lehetséges eszközt kihasználnak a szükséges mentőkapacitás biztosítására.

,,A fővárosi szolgálat módot ad a szakmai tapasztalatcserére, a rutin bővítésére is, amivel a legtöbben önkéntesen és szívesen élnek”

– fogalmazott Győrfi Pál szóvivő.

BudapestegészségügyGyőrfi PálmentődolgozókOrszágos Mentőszolgálatvidék