Akárcsak tavasszal, most újra ingyenes a parkolás

Az éjszaka megjelent Magyar Közlönyben olvasható kormányrendelet az egész ország területén újra ingyenessé tette a parkolást, mindezt a koronavírus elleni védekezés jegyében. Hódmezővásárhelyen ennek megfelelően leragasztották a parkolóautomatákat szerdán.

A kormányrendelet szövege szerint ,,a koronavírus világjárvány terjedésének csökkentése érdekében a) a helyi közutak, valamint a helyi önkormányzat tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek, valamint b) az országos közutak, valamint az állam tulajdonában álló közforgalom elől el nem zárt magánutak, terek, parkok és egyéb közterületek várakozási területeinek járművel történő, várakozási célú használatáért várakozási díjat nem kell fizetni.”

Hódmezővásárhelyen a kiváltott parkolási bérletek érvényességi ideje meghosszabbodik az ingyenes időszakkal.

A kormány hasonlóan járt el tavasszal, az első hullám idején is. Azzal indokolták, hogy a tömegközlekedési járatokon a távolságtartás nem, vagy csak korlátozottan lehetséges, ezért fontos, hogy aki tudja, használhassa a saját autóját. Márki-Zay Péter polgármester akkor azt közölte, 70 millió forintnyi bevételtől esik el a város.

Nem csak a hódmezővásárhelyi, hanem több másik önkormányzat is elvonásként értékelte ezt a lépést. Kijött egy kutatás, amely szerint ez nem jó, majd a kormányoldal is kihozta a kutatását, miszerint az autósok örülnek, ha nem kell fizetni a várakozásért.

A Fidesz hódmezővásárhelyi szervezete szeptemberben kérte az önkormányzatot, hogy tegyék ingyenessé a parkolást ,,a városi ügyintézés, vásárlás meggyorsítása érdekében.”

HódmezővásárhelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)közlekedésparkolás