Akár 100 százalékot is emelkedhettek az építőanyag árak

Akár 100 %-ot is emelkedhettek az építőanyag árak az elmúlt pár hónapban. A fa- és vasanyagnak napi díjazása van, amit már olykor a kereskedők sem tudnak követni. Az elszállt árak a cégek mellett az éppen építkező magánszemélyeket is rendkívül terheli. Az emelkedésben a vírushelyzet mellett az amerikai és kínai beszerzők hatalmas felvásárlása is okozza. Orbán Viktor Miniszterelnök bejelentése szerint a kormány októbertől kiviteli korlátozást rendelt el építőipari termékekre, továbbá az áremelkedések megfékezéséért néhány építőanyag esetében extraprofitadót fog bevezetni.

Rendkívül rövid idő alatt szöktek az egekbe az építőanyag árak. Az emelkedés európai szintű, a pandémia alatti időszakban a cégek nem tudtak elegendőt termelni, illetve kellő raktárkészletet felhalmozni. A nyersanyaghiány az árakba gyűrűzött be, ráadásul még a gyártók is nagyobbat emeltek a szokásosnál. 

Faanyagba, vasanyagba, hőszigetelő anyagba akár 100% is egy pár hónap alatt, még azt sem mondhatom, hogy fél év alatt, mert kb. 2-3 hónapja, ahogy március környékén elindult az építőipar, onnantól elindult az áremelkedés is meredeken fölfele.

-mondja Vincze Ferenc.

Az amerikai és kínai felvásárlások is közrejátszanak a megfizethetetlen árak kialakulásában. A Kanadában bevezetett védővámokat például nem éri meg felvásárolni, így elindult a terjeszkedés, ezzel párhuzamosan a drágulás és a hosszú várakozási idő. Az alap termékek folyamatosan elérhetőek, de például a hőszigetelő anyagra akár 2-3 hónap is lehet a várakozási idő. A fa- és vasanyagra még többet kell várni, ráadásul napi díjszabása van.

Nekem is úgy jön be, hogy amikor megérkezik, megkapja az árut a beszállító, az aznapi árat mondja, hiába rendeltem meg hetekkel azelőtt, az aznapi áron van és akkor azt mondja, hogy most, ha kell-kell, ha nem akkor eladja azt mondta bárhova.

-mondta el Vincze Ferenc az SV-2010 Kft. ügyvezetője.

Előfordul, hogy nem is lehet tudni, pontosan mi érkezik, telefonos értesítés alapján tájékoztatják a kereskedőt, hogy a rendelésétől függetlenül miből tud választani. Információink szerint az árak csökkenni nemigen, esetleg egy idő után megállni tudnak majd.

árakéítőanyagemelkedés