Ajtót és ablakokat cserélnek a könyvtár olvasótermében

A munkát ma kezdték, s holnapra be is fejezik. Kedden már programot is rendeznek itt.

Újabb fejezetéhez érkezett a Németh László Városi Könyvtár épülete felújítása. Az olvasóterem udvari ajtaját és négy ablakát ma kiszedték, hogy azokat új, hőszigeteltekre cseréljék. Ezzel párhuzamosan meszelik a gyerekkönyvtári részt és az tetőtéri irodákat. Az utóbbiak ablakait már korábban kicserélték.

Mint azt Kőfalvi Ágnes műszaki ellenőrtől megtudtuk, az olvasóteremben nem csak az ajtót és az ablakokat, de a régi, az udvarra néző üvegfalat is kicserélték.

– Mindez azt jelenti, hogy energetikai szempontból jobbá válik a helység, melyet az 1980-as években építettek, s azóta nagyobb fejlesztésen nem esett át – mondta a szakember. – Másféle munkálatok is zajlanak az épületben jelenleg is, hiszen dolgoznak a festők a gyerekkönyvtári szárnyban, illetve a főépületben, illetve a tetőtéri irodákban – tette hozzá.

Az olvasóterem nyílászárói cseréje nettó 1,7 millió forintjába kerül a városnak. – Bár kis beruházásnak számít, nagyon sokat jelent az energiafelhasználás szempontjából – mondta. Azt is elárulta, hogy mindezekkel nem zárul le a könyvtár fejlesztése, a város arra készül, hogy egy majdani TOP-os pályázat segítségével teljes energetikai korszerűsítést hajtson végig az épületen. Ehhez azonban előbb el kell készíteni a szükséges megalapozó tanulmányokat, a tervezett munkálatokat majd csak azután lehet beárazni.

– Annyira rossz volt a hőszigetelő képességük a most kiszedett régi ablakoknak és az ajtónak, főleg a terem udvari végén lévő, úgynevezett kopolit üvegnek, hogy szinte fáztak a könyvtár dolgozói, illetve látogatói – mondta Kardos Imre, a kivitelező Kerámiaház Kft. ügyvezetője, aki hozzátette, hogy ez nem az első munkájuk a könyvtárban, hiszen négy évvel ezelőtt ők voltak a kivitelezői a számítástechnikai teremnek is.  

A cég egyébként két szakaszban végzi a munkát, a kopolit üveg cseréjével kezdték, majd befalazták a helyét, a ma kezdődött nyílászárócserét pedig két nap alatt befejezik, beleértve ebbe a káva kijavítását és festését is.

ablakajtóenergiahatákonyságKönyvtárnyílászáróolvasóteremVásárhely