Ahol ilyen erővel jelennek meg a múzsák, ott elhallgatnak a fegyverek – megnyílt a 69. Őszi Tárlat

Az országban egyedülálló módon immár 69. alkalommal rendezik meg Hódmezővásárhely művészeti seregszemléjét, amely Budapesttől eltekintve országos szinten is a legnagyobb. Az Őszi Tárlat mai megnyitóján 19 díjat adtak át. A kiállítás december 3-ig az Alföldi Galéria nyitvatartási idejében tekinthető meg.

Köszöntő beszédében Márki-Zay Péter polgármester elmondta: a város életében kiemelten fontos a hagyományok ápolása, amelyhez nemcsak az Őszi Tárlat tartozik hozzá, hanem az épített örökségünk védelme is, mint például a városháza északi homlokzatának és tornyának, de ugyanígy a kőfalnak, vagy a Bakay-kútnak a felújítása is.

Idén összesen 7,2 millió forinttal járul hozzá az önkormányzat a kiosztott díjakhoz: a 19 átadott elismerésből hatot a város finanszíroz. Idén a megszokottnál kevesebb alkotás került be a termekbe, viszont a művek átlagos mérete nagyobb a szokásosnál. A polgármester összefoglalta a tárlat statisztikáját: 139 művész 174 alkotását tekinthetjük meg, 89 festményt, 49 grafikát, 30 plasztikát és 6 egyéb besorolású művet. A városvezető háláját fejezte ki az öttagú zsűrinek, majd kiemelte a Tornyai János Múzeum, Könyvtár és Művelődési Központ új főigazgatójának, Nahimi Péternek a munkáját a tárlat előkészítésében. De külön kihangsúlyozta köszönetét Elek Andrásnak is, akinek elévülhetetlen szerepe van a kiállítás létrejöttében, és köszönetet mondott a múzeum összes többi dolgozójának is.

Nahimi Péter főigazgató beszédében a kiállítás folytonosságát hangsúlyozta, valamint köszönetet mondott minden kiállító művésznek és a zsűrinek. “A másfél nap, amíg a zsűri munkáját végigkísérhettem, túlzás nélkül életem egyik legmeghatározóbb intellektuális élménye lett és marad is” – jelentette ki az igazgató. Elmondta: soha ennyire kevés idő nem állt rendelkezésre  a kiállítás megszervezéséhez, hiszen mindössze három hónapjuk volt. Hogy mégis így létrejöhetett ez a kiállítás, abban óriási szerepe volt a kurátornak, Nátyi Róbert tanár úrnak, aki különös gonddal keresett jó helyet minden egyes alkotásnak, sőt, nagy hangsúlyt fektetett azok megvilágítására is. Beszédében kitért rá, hogy a Tornyai Múzeum „hányattatott sorsú” intézmény, ez pedig mindennek kedvez, csak az összeszedett munkának nem – fogalmazott. “Jómagam csak három hónapja dolgozom itt, sehová sem jutottunk volna a múzeum régi munkatársainak rutinja és tapasztalata nélkül. Mindnyájuknak nyilvánosan visszamenőlegesen is szeretném megköszönni az őszi tárlatért végzett munkájukat.” Külön kiemelte Elek András szerepét: “Az ő végtelen elhivatottsága és ügyszeretete mindenképp megérdemli, hogy bekerüljön az őszi tárlatok hivatalos nagykönyvébe.” 

A Vásárhelyi Őszi Tárlat ma Magyarország legjelentősebb anyagi díjazású tárlata, olyan kincse a városnak, amelyre mindenki féltő gonddal vigyáz, és törekszik arra, hogy ez a jövőben is megmaradjon. “Fegyverek közt hallgatnak a múzsák” – idézte a főigazgató Cicero szavait, Vásárhely politikai megosztottságára utalva.

Nagyon jó érzés, hogy van ellenpélda is: ahol ilyen erővel, intenzitással jelennek meg a múzsák, ott elhallgatnak a fegyverek

– fogalmazott.

Nátyi Róbert művészettörténész, kurátor, köszöntőjében a hagyomány, a tradíció jelentését járta körbe a kiállítás hátterében. Az elmúlt évtizedekben folyamatosan változó arcát mutatta a tárlat, hiszen a kortárs művészet mindig is reflektál – emelte ki a kurátor. “Tradíció akkor erős, ha a jelennek és a jövőnek is üzen”  – fogalmazott. “Azt hiszem, soha nem jó, ha a kurátor reflektorfénybe kerül, nem a kurátorról szól a kiállítás, nekem valahol  a backstage-ben van a helyem. Ez a művészekről és a művészetről kell, hogy szóljon, és a közönségről, a művészet befogadóiról.”- értékelte saját szerepét a kurátor. Szerinte az őszi tárlat folyamatosan, évről évre bizonyítja a magyar művészet jelentőségét, fontosságát. A város nemes felajánlásból helyszínt ad, ami véleménye szerint kötelessége is, hiszen “ez egy olyan istenáldotta területe a világnak, ahol már 6-7 ezer évvel ezelőtt is művészetről beszéltek, műalkotásokat hoztak létre”. „Nemcsak a tradíció a fontos, bár egyszerűbb mögé bújni” – hangsúlyozta. „Alkotni sokkal nehezebb: újat létrehozni, bátran vállalni bizonyos szellemi cselekedeteket mindig nehezebb dolog. Újdonságot létrehozni, ebben vagyunk érdekeltek mindannyian – fogalmazott Nátyi Róbert

Tornyai-plakettel díjazták Lenkey-Tóth Péter festőművészt

A barokk festészethez vonzódik és erre is reflektál a “tudós festőként” (mivel doktori iskolát végzett – szerk. megj.) is számon tartott Lenkey-Tóth Péter festőművész, aki idén elnyerte a Tornyai plakettet és Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíját. Érdekesség, hogy ő most először adott be művet a tárlatra – és elsőre el is hozta a legrangosabb díjat. A barokk festészetből kiindulva, szereti az erős kontrasztokat. Főként fekete háttérrel dolgozik, ebben jelenik meg egy világos alakzat – bár most éppen vannak új képei, ahol nagyon világos lesz minden – árulta el a művész a VTV-nek.  A feketében benne van minden, vallja. Kiemeli a tárgyakat, a motívum maga az előtérben pedig sűrített képként jelenik meg. Bár érdeklik a társadalom- és természettudományok is, alapvetően nem tudósnak, hanem művésznek vallja magát, akit érdekelnek a “honnan jövünk, kik vagyunk, hová megyünk” kérdései is, vagyis az, hogy hogyan lehet ezekre az örök kérdésekre reflektálni. Szerinte egy képnek rendelkeznie kell egyetemes mondanivalóval, bár a kor lenyomata mindig átszűrődik az alkotásokon. A festőművész most kiállított két művének címe: Elfújta a szél 2., és Elfújta a szél 3.  

A megnyitót Vizsolyi Lívia fagottművész és Varga Laura fuvolaművész játéka színesítette.

A 69. Őszi Tárlat díjzsűrije – akik között a kurátor Nátyi Róbert mellett Barabás Márton, Király Gábor és Kotormán Norbert képzőművészek vettek részt – összesen 19 díjat adott át idén.

Íme a díjazottak:

Lenkey-Tóth Péter festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város fődíja és a Tornyai-plakett

Sulyok Gabriella grafikusművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város  Életműdíja

Szabó Franciska festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város és a Magyar Művészeti Akadémia Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíja

Takáts Márton festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Endre Béla mesterdíja

Henn László András festőművész: Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város  Galyasi Miklós nívódíja

Báhidszki Petra festőművész: Fiatal Festők Nívódíja

Sejben Lajos képzőművész: Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának díja 

Fürjesi Csaba festőművész: Kulturális és Innovációs Minisztérium díja

Cseke Szilárd festőművész: Csongrád-Csanád Vármegye Önkormányzatának díja

Gálhidy Péter szobrászművész: Csongrád Megye Önkormányzataiért Alapítvány díja

Baráth Fábián szobrászművész: Hód-Mezőgazda Zrt. díja

Kecső Kristóf szobrászművész: Kincses Pál vállalkozó díja

Jánváry Zoltán grafikusművész: SV-2010 Kft. vállalkozó díja

Németh Marcell szobrászművész: Hódagro Mezőgazdasági Zrt. díja

Vető Orsolya Lia festőművész: Vásárhelyi Róna Kft. díja

Szabó Klára Petra képzőművész: Daru Árpád vállalkozó díja

Debreczeni Fanni festőművész: Kurucz D. István festőművész emlékére díj

KÜLÖNDÍJAK:

Pató Károly grafikus: Rékassy Csaba-díj

Basa Anikó képzőművész: Petőfi Kulturális Ügynökség díja

A délután folyamán a Srácok Csellóval nevű formáció játszott a művekhez kapcsolódó improvizációkat az Alföldi Galéria földszinti termeiben.

Az őszi tárlat megnyitóját követően a Tornyai János Múzeumban a tavalyi tárlat kiemelt díjazottjai, Király Gábor, Vető Orsolya Lia és Kósa Gergely festőművészek egyéni kiállításai nyíltak meg.

69. Őszi TárlatAlföldi GaláriaElek AndrásHódmezővásárhelyNahimi Péternátyi róbertÖszi Tárlat