Aggódnak az oroszok, novemberben felvonulnak a japán-amerikai erők az orosz partokhoz közel

Határozott tiltakozását fejezte ki az orosz fél a moszkvai japán nagykövetségnek Tokió azon tervei miatt, miszerint november elején közös hadgyakorlatokat tartanak az Egyesült Államokkal, egyebek között Hokkaido szigetén, amely elég közel fekszik Oroszország határaihoz – közölte pénteken az orosz külügyminisztérium.

A tárca szerint a japán diplomáciai képviseletet figyelmeztették „az elkerülhetetlen megfelelő ellenintézkedésekre az Oroszországi Föderáció védelmi képességének megerősítése és szuverenitásának védelme érdekében”, valamint arra is, hogy „nem helyénvalóak a japán fél azon kísérletei, hogy aggodalmát fejezze ki a vonatkozó orosz intézkedéseinkkel kapcsolatban”.

A közlemény szerint az oroszok felhívták japánok figyelmét arra, hogy az ilyen gyakorlatok „kategorikusan” elfogadhatatlanok, illetve hogy ezek évről évre egyre nagyobbak, egyebek között azért, mert a regióhoz nem tartozó NATO-tagállamokat is bevonnak a manőverekbe. Az orosz fél ezzel kapcsolatban rendkívüli aggodalmának adott hangot, provokatívnak és fenyegetőnek érzik a japán-amerikai erők közelségét.

hadgyakorlatHokkaidoNATOOroszországUSA