Áfát csökkent a kormány januártól

Egyes desszert jellegű sajtkészítményekről van szó. Például a Túró Rudiról. Január elsejétől a számítások szerint elvileg hét százalékkal kevesebbet kell majd fizetnünk a termékért. A Pénzügyminisztérium benyújtotta a jövő évi adótörvény-tervezeteket.

Január 1-től csökken a Túró Rudi áfája. A jogszabály szerint a besorolási rend alapján egyes, Élelmiszerkönyv szerinti desszert jellegű sajtkészítmények jelenleg is a 18%-os áfa mérték alá tartoznak, míg mások (2106 és 1806 vtsz. alá tartozóak) a 27 %-os kulcs alá, és ez utóbbiakat, köztük a Túró Rudi áfáját csökkentik 18%-ra.

A portfolio.hu ezzel kapcsolatban azt írja, hogy amennyiben az áfacsökkentés hatását teljes mértékben érvényesítik a kereskedők, azaz odaadják a fogyasztónak és nem nyelik le, akkor a normál (30g-os) legnépszerűbb pöttyös Túró Rudi jelenlegi, jellemzően 240-260 forintos ára valahol 223-242 forint között lenne.

A 24.hu érdekességképpen hozzátette, hogy 2017 májusában Varga Mihály pénzügyminiszter a 2018-as költségvetés akkori beterjesztésekor a parlamenti sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, amikor az alapvető élelmiszerek áfacsökkentését sorolta, hogy lehetne folytatni a sort, és ha a gyermeke tudná, mi az az áfa, a Túró Rudi áfáját csökkentené. Ez egy önbeteljesítő jóslat tehát.

Ezzel párhuzamosan a Pénzügyminisztérium benyújtotta az Országgyűlésnek a jövő évi adótörvény-tervezeteket. Szintén a portfolio.hu a minisztérium közleményéből azt emelte ki, hogy folytatódik az egyes szektorokat érintő különadók fokozatos kivezetése, a reklámadó felfüggesztésének egy évvel való meghosszabbítása, a közműadó első körben részbeni, majd 2025-től teljes kivezetése.

Egyszerűbbé válna a személyi jövedelemadó- és járulékszabályozás, valamint változnak az e-nyugtára és a nyugtaadat-szolgáltatásra vonatkozó áfa-szabályok. Magyarország elsőként teheti általánossá az e-nyugtát az Európai Unióban, illetve 2025-től, hogy legyen elég felkészülési idő, jelentősen könnyebbé válna az egyéni vállalkozók adózása is. Bár annak idején néhány nap alatt tették a KATA szabályok változtatásával jelentősen nehezebbé.

A globális minimumadóról szóló irányelvet is át kell ültetni a hazai szabályozásba, ám ez kizárólag a legnagyobb, cégcsoport szinten 750 millió eurót meghaladó bevétellel rendelkező multinacionális vállalatcsoportokat érinti.

Fotó: MTI/Illyés Tibor

adótörvényekáfaTúró Rudi