Adventi workshopot tartottak a PETRA modellprogram keretében

Az elmúlt hétvégén szombaton és vasárnap is 10 és 14 óra között várták a gyerekeket és szüleiket a Petőfi utcába, ahol adventi foglalkozásokat tartottak a PETRA modellprogram résztvevőinek. A közös főzés mellett capuccinohab-díszítés, ékszerkészítés is volt, de készült pattogatott-kukorica is. A gyerekek ismét kaptak úgynevezett ösztönzőmappát, amely könyveket és feladatokat tartalmaz.

– A popcorn filmlistával működik. A gyerekek kapnak mellé egy filmlistát, amit meg kell nézniük, abból lesz egy feladatlap, amit ki kell tölteniük, abból pedig ajándék. Passzívan nem eszünk még pattogatott kukoricát sem! – mondta el a VTV-nek Rácz-Káté Mónika, a PETRA-modellprogram szakértője.

A program szakértője, Rácz-Káté Mónika büszke a négy év alatt elért eredményekre.

A szakember nagyon elégedett a PETRA eddigi működésével: minden héten 86 gyereket fogadnak, 90-100 családdal tartják a kapcsolatot, ami már szinte olyan, mint egy iskola, vagy egy nagy rendezvény. Hétvégente most már szombaton és vasárnap is jönnek a szülők gyerekeikkel, akiknek újabban mozgásfejlesztő foglalkozást is tartanak.

A programban résztvevő gyerekek rendszeresen kapnak feladatokat, amit meg kell oldaniuk. Sok szülő is azt jelzi vissza, hogy ők is elolvassák a könyveket, amiket itt kapnak, aktív szereplőivé váltak a gyermekük fejlődésének segítésében, a sajátjuknak érzik a programot. Mónika ezt érzi a legnagyobb adventi ajándéknak: négy év után mindenki tudja, miről szól, és hogy nekik szól ez a program.

A csoportok egyébként váltásban jönnek, mióta a vasárnapot is beiktatták, egy csoport havonta kétszer is sorra kerül. A gyerekek élményekkel telve mennek innen haza, sokan korábban érkeznek és szívesen maradnának tovább is.

Büszke vagyok a programra, ritka az ilyen, el lehet jönni megnézni bennünket, itt nincs sose résztvevőből hiány

– összegez lelkesen Rácz-Káté Mónika, a PETRA program „lelke”.

Kis Edit négy gyermekkel jár ide rendszeresen. Két éve a nagyfiával kapcsolódtak be először, akinek ma már a testvérei is a program aktív résztvevői. – Nagyon örülök, hogy itt lehetünk, sok-sok fejlesztő játékot, és szombat délelőtti programot kapunk itt – mondta el a VTV-nek a négygyermekes édesanya, aki úgy érzi, szövegértés terén fejlődtek a legtöbbet a gyerekei. – A pillangós könyveket szeretem a legjobban – mesélte lelkesen Duránszkai Dorka Dorina, Edit kislánya. A nagyfia, Döme, pedig úgy érzi, jobban tud az iskolában is teljesíteni, és az angoltudása is fejlődött, mióta ide jár.

Kis Edit szerint a gyerekei szövegértésben fejlődtek a leginkább, mióta ide járnak.
adventfejlesztésfelzárkóztatásPetraPetra ModellprogramRácz-Káté MónikaVásárhelyworkshop