Adatvédelmi veszélyeket hordozhat a My Puzzle című felkapott fotós játék

Nincs olyan Facebook felhasználó, akinek legalább egy ismerőse nem próbálta ki az új őrületet, a My Puzzle című mesterséges intelligenciával dolgozó fotós játékot. Kubatovics Áron, a livepod.tv alapító-tulajdonosa arra figyelmeztet, a zavaros hátterű alkalmazás elkéri a nevet, a profilképet, a messenger azonosítót, és a nyelvi beállítást is.

A szakember azt írta, az adatvédelemről szóló leírásuk egy sima sablon szöveg; ha megnyitjuk a weboldalukat, sem a felhasználási feltételek között, sem az impresszumban nincs ott, hogy mi a cég neve, hová van bejegyezve, mi az adószáma. A weboldalukról semmi nem derül ki róluk, de még az oldal alján is egy 2021-es dátum van odabiggyesztve.

A domaint csak 2023. június 11-én jegyezték be, a tárhely az Alibaba Cloudnál van. Kubatovics szerint egy jól irányzott, mémként, virálisként terjedő ,,játék” segítségével több millió (tízmillió, százmillió) profilképhez, valódi névhez, nyelvi beállításhoz jutnak hozzá.

Egy ilyen adatbázissal simán meg tudja keresni a valós profilt, és teljes egészében le tudja menteni a rajta lévő nyilvános cuccokat, majd az egészet fel tudja használni, hogy egy valósnak tűnő hamis profilt alkossanak. Ezzel jöhetnek akár kamu hirdetések a Facebookon, a mi nevünk alatt, vagy éppen másik platformon, a Facebookon kívül.

,,Meg kéne már tanulnia mindenkinek, hogy nem kattintunk a vicceskedőnek tűnő játékokra agyatlanul”

– írta a szakértő.

adatvédelemFacebookfotómesterséges intelligencia