Action for Democracy: nem avatkoztunk bele a választásokba

Visszautasítunk minden, a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos vádat – közölte hétfőn az Action for Democracy. Mint írják: fontosnak tartják, hogy reagáljanak néhány, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) számára nyújtott támogatással kapcsolatban felmerült ,,hagymázas összeesküvés-elméletre, hazugságra és vádaskodásra”.

Leszögezték, szervezetük stratégiáját és tevékenységét kizárólag a demokratikus eszmék és elvek iránti elkötelezettség vezérli. Nemzeti kormányoktól és nemzetközi szervezettől függetlenül dolgoznak, ,,sok más globális szinten működő alapítványhoz és szervezethez hasonlóan”.

Határozottan visszautasítanak minden olyan vádat, amely a választásokba való külföldi beavatkozással kapcsolatos. ,,Támogatásaink a demokratikus értékeket, a választásokon való részvételt és a választások tisztaságát célozzák. Célországainkban olyan szervezeteket támogatunk, amelyek pártoktól és választásoktól függetlenül élen járnak a demokráciáért folytatott harcban” – jelentették ki.

Kitértek arra is, hogy a tanácsadó testületük tagjai személyes minőségükben adnak stratégiai jellegű és nem operatív tanácsokat. Nem részei az Action for Democracy napi döntéshozatali és támogatási folyamatának, és nem ismerik részleteiben a célországainkban végzett támogató tevékenységünket.

Márki-Zay Péter korábban arról beszélt, hogy a tavaszi választási kampányban „volt egy MMM-es számla. Ami a központi kampánynak a működtetését szolgálta. Természetesen ebből voltak jelöltek, akiket támogattunk.” A kormánymédia szerint ez azt jelenti, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom külföldről kapott pénzt, amit illegálisan juttattak el le a jelöltekhez.

Az ellenzék korábbi miniszterelnök-jelölt Facebook oldalán ma azt írta: ,,Szomorú és egyben ijesztő, hogy a Fidesz azokkal szemben igyekszik hazugságokat gyártani, megbélyegezni – így példul a Mindenki Magyarországa Mozgalommal szemben – akik a magyar demokráciáért kívánnak tenni. Nem mi vagyunk a magyar demokrácia ellenségei, hanem azok, akik autoriter államokkal alakítanak ki szoros kapcsolatokat, vagy körözött, korrupt politikusokat bújtatnak idehaza.”

kormánymédiaMárki-Zay PéterMindenki Magyarországa Mozgalomországgyűlési választás