Ablakpárkányon sütkérezik egy vásárhelyi cica

A macska rendszeresen ott tanyázik a Hódi Pál utca 5. számú ház egyik ablakpárkánya alatt. Az idegent megfújja, de a kaját elfogadja – ha félénken is.

Nem csak a vásárhelyi tűzoltóknak van – utóbb kalandos sorsú macskája – de immár mindenkinek, aki csak a Hódi Pál utcán figyelmesen és persze gyalog jár.

Az 5. számú, egykoron jobb napokat látott ház ablakpárkánya alatt tartózkodik rendszeresen egy közönséges házi macska. Ha a közelébe ér valaki, különféle piruettere képes maga körül, de úgy, hogy egy pillanatra sem inog meg. Megsimogatni nem bírtuk, mert ránk fújt, de némi kaját azért boldogan elfogad.

Különféle piruetteket tud, ráadásul parányi helyen

Hogy tulajdonképpen miért is ül ki a fal kiszögelésére, számunkra rejtély, de az biztos, hogy a macska az egyik legtöbb szinonimával rendelkező háziállat, hiszen sokféleképp nevezzük: cica, cicus, cirmos, cicamica, kandúr, macsi, macsek, cicó, cila, macs, cilamila, macskusz, cicuska, ciculi, cirmi, cicuka, cicmic, cic, ciccancs, kismacska, mafka, kiscica.

De a papmacska nem cica, ahogy a papramorgó sem pap!

A macska szó egyébként szláv eredetű; szerbül, szlovákul, szlovénül, horvátul is mačka. Ez a szláv nyelvekben jelen levő macskahangutánzó vagy macskahívogató szóból ered. A szerbeknél ma is „macs-macs-macs” szóval csalogatják a macskát.

A macskákat egyébként a kora középkori freskókon torz lénynek ábrázolták, nem véletlen, akkor az ördöggel azonosították, (ez a népmesékben a boszorkányt kísérő fekete macskává szelídült).

Annak, hogy őseink annyira megszerették, mint a kutyákat, annak több oka lehet. A leglényegesebb, hogy hatékonyan tartotta távol az egereket a gabonától és a háztól, már abban a korszakban is, amikor egykori őseink még lovagolni sem tanultak meg, gyalogosan bolyongtak a pusztában.

Jóval korábban – úgy 5000 éve – egyébként az egyiptomiak háziasították, akik a macskakultuszt (-szeretetet) aztán annyira túlzásba vitték, hogy azokból is múmiákat csináltak. Arra, hogy milyen különlegesek is lehetnek, jó példa, hogy az olaszoknak már köszönő macskájuk is van.

Manapság az emberek nagyjából két nagy táborra osztódnak: vannak a macskások és vannak a kutyások.

Ön melyikbe tartozik?

cicahódi pálHódmezővásárhelymacskaVásárhelyvásárhelyi hírek