A zeneművészeti egyetemet célozta meg az Eötvös szaxofonosa, Makrai Viktória

Makrai Viktória, a HSZC Eötvös József Szakgimnázium és Szakközépiskola 12.Ny osztályos tanulója, aki amellett, hogy zenél, olyan hangszeren teszi mindezt, ami nem mindennapos. A VIII. Országos Szaxofon versenyen első helyezést ért el és két különdíjban is részesült („Kiemelkedő előadásáért” és a „ZETA” különdíj) – tájékoztatta a Vásárhelyi Médiacentrumot Molnár Márton, az iskola pedagógusa.

Amikor 2012-ben megkezdtük a 2. osztályt, kaptunk egy számunkra nagyobb lehetőséget a zenetanulásra. Két választható opciónk volt, két hangszer, a zongora és a furulya. 2015 tavaszán részt vettem egy regionális versenyen Szegeden, ami szép eredménnyel zárult. Ekkor már időszerű volt hangszert váltani. Akkor én még a klarinéttel szimpatizáltam. Ugyanabban az évben az általános iskola által szervezett hangszerbemutatón találkoztam először a szaxofonnal, amit tulajdonképpen annak köszönhetek, akivel a mai napig több formációban is együtt zenélünk – mesélte Viktória.

A következő tanév elején részt vett a legelső óráján Szabó Csaba tanár úrnál, akkor már a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola épületében. Az elejétől kezdve a zeneelméleti részét is tanulnia kellett, majd miután letette az alapvizsgát szolfézsból, pár évvel később tagozatot is váltott. Ez azt jelenti, hogy a hangszeres órái kétszer fél óráról, kétszer háromnegyed órára változtak.

Viktória heti másfél órában szolfézs oktatásra jár, emellett évek óta tagja a zeneiskola fúvószenekarának, a tanszak kvartettjének, valamint a Hódmezővásárhelyi Koncertfúvós zenekart is erősíti, immáron negyedik éve.

Fotó: Hódmezővásárhelyi SZC Eötvös József Technikum

Nemrég Szabó Csaba felkészítésével és Kormányos Zoltán közreműködésével (ő zongorán kísérte Vikit) részt vett a VIII. Országos Szaxofonversenyen, melyet három évente rendeznek Pomázon. 2019 novemberében 3., idén pedig 1. helyezéssel és két különdíjjal tértek haza.

– fogalmazott az Eötvös szaxofonosa.

egyetemEötvös József SzakgimnáziumkönnyűzeneZene