A zacskók nem, de számos egyszer használatos műanyag termék tűnik el jövőre a polcokról

2021. július elsejétől az egyszer használatos műanyag termékek közül jó néhányat nem lehet majd forgalomba hozni – hangzott el az M1 Kék bolygó című magazinműsorában.

Július elsejétől a műanyagból készült evőeszközök, tányérok, poharak, szívószálak eltűnnek a kereskedelmi forgalomból” – mondta el Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, majd hozzátette: voltak arról tervek, hogy az eladótérben kihelyezett műanyag zacskók, amelyek az élelmiszer csomagolására szolgálnak, kikerülnek az üzletekből, azonban ezek a típusú csomagolóanyagok végül megmaradhatnak.

A biológiailag lebomló ilyen típusú zacskókat mi is teszteljük, amelyek kukoricakeményítőből készülnek, azonban nem olyan mennyiségben állnak rendelkezésre jelen pillanatban még, amely lehetővé tenné, hogy a lakosságot megfelelően el tudjuk látni – közölte.

A zacskók azonban nem tűnnek majd el a polcokról, jövő év júliusától is egyszer használatos nejlontasakokba kerülhet a zöldség. A jelenleg használt zacskók, csomagolóanyagok egyébként

annyira vékonyak, hogy kiesnek a betiltás hatálya alól, de a korlátozások ezeket a termékeket is érintik majd.

Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség főtitkára a műsorban elmondta: a zacskók valóban nem fognak teljes mértékben eltűnni, ezek 15 mikron alattiak, és leginkább az áruházakban a higiénés feltételeket biztosítják, tehát a pékárut, a zöldséget, a húsárut ebbe tudjuk csomagolni, ezek megmaradnak.

A műanyaggal ugyanis az a legnagyobb gond, ami éppen mellette szól: csomagolási szempontból ezzel védhetjük leginkább az egészségünket. Bár július elsejétől a műanyag zacskó sem ússza meg, hiszen termékdíjat szabnak ki rá.

Még mindig jobb, mintha tiltanák, ez nagy terhet jelent, de tudomásul kell venni reálisan, hogy a jogalkotónak a gazdasági szabályzón keresztül megvan az a lehetősége, hogy az általa elérni kívánt célt kifejezésre juttassa, és ezt a magas díjtétel jelenti” – tette hozzá Nagy Miklós.

Az újrahasznosítható PET-palackok esetében az uniós szabályozás azt írja elő, hogy néhány éven belül nagyon magas arányban kell visszagyűjteni a képződő hulladékot.

Az irányelv a PET-palackra 77 és 90 százalékos visszagyűjtést ír elő.

Nagy Miklós szerint a 90 százalékos visszagyűjtési arány elérését segítheti, hogy a PET-palackot mint keresett másodnyersanyagot, újracsomagolási célra és a textilkereskedelemben is szívesen használják fel.

műanyagPET-palack