A Völner-Schadl-ügyben még hatan beismerték bűnösségüket

Folytatódott kedden a bírósági eljárás a Völner-Schadl-ügyben, tizenegy vádlott meghallgatásával – tudósít a 24.hu. Az előkészítő tárgyaláson még csak nyilatkoztatják a vádlottakat azzal kapcsolatban, hogy elismerik-e azt, amit az ügyészség írt róluk a vádiratban.

A Fővárosi Törvényszék ezúttal mások mellett olyan további végrehajtókat hallgatott meg, akiknek a vádak szerint a Fidesz volt államtitkárának segítségével Schadl intézte a kinevezését.

A bírósági eljárás négy előkészítő tárgyalása közül a keddi a második. A hét korrupcióval vádolt végrehajtó közül hatan ismerték be a bűnösségüket. A bűnösségüket beismerő végrehajtók majdnem mind elfogadták az ügyészség rájuk kiszabott büntetését. 

  • V. Á. L. beismerte a bűnösségét hivatali vesztegetésben, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést illetve öt millió forint pénzbüntetést kapott, ezen felül öt évre eltiltották a jogi egyetemi végzettséghez kötött foglalkozástól.
  • N. G. önálló bírósági végrehajtó szintén beismerte a hivatali vesztegetést, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. Ő két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Öt milliót neki is kell fizetnie, jogi egyetemi végzettséghez kötött tevékenységet öt éven át ő sem gyakorolhat.
  • O. Á. D. végrehajtó, a tizedrendű vádlott is beismerte a bűnösségét. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetés, öt millió forint büntetés, öt éves eltiltás járt neki is.
  • M. E. végrehajtó nyolcadrendű vádlottként szintén beismerte bűnösségét. Két év, végrehajtásban öt év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki rá. Őt is öt millió forint pénzbüntetés befizetésére kötelezték, és öt évre eltiltották a jogi tevékenységtől. A bíró kérdésére azt felelte, hogy jelenleg életvezetési tanácsadóként dolgozik.
  • Sz. B. hetedrendű vádlott társaihoz hasonlóan beismerte a bűnösségét. Ő egy év hat hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Neki is fizetnie kell öt milliót, és öt évig ő sem folytathat jogi egyetemi végzettséghez kötött tevékenységet.
  • F.M. végrehajtó beismerte bűnösségét, lemondott tárgyaláshoz való jogáról. Egy év tíz hónap, végrehajtásban 3 év próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetést kapott, illetve ötmillió forint pénzbüntetést és öt éves eltiltást. Ő azt is elmondta, hogy nagyon megbánta, amit tett – nem gondolta akkor, hogy ennyire súlyos bűncselekményt követ el, és kérte, hogy az ügyészség indítványához képest enyhébb büntetést kaphasson.

A Völner-Schadl korrupciós ügynek összesen 22 vádlottja van, élükön Völner Pállal és Schadl Györggyel. A vád szerint „Schadl 2018 májusát megelőzően korrupciós kapcsolatot alakított ki Völner Pállal, az Igazságügyi Minisztérium akkori parlamenti államtitkárával. Ennek keretében Schadl jogtalan előnyként rendszeresen pénzt – 2021 júliusáig összesen legalább 83 millió forintot – adott át a fideszes politikusnak, aki ezért az államtitkári és miniszterhelyettesi pozíciójából eredő befolyását Schadl érdekeinek megfelelően gyakorolta.”

Fővárosi TörvényszékkorrupcióSchadl GyörgytárgyalásvégrehajtóVölner Pál