A Volánbusz perre megy Hódmezővásárhelyen

A Volánbusz azt kifogásolja, hogy álláspontjuk szerint jelenleg is érvényben van a korábban még velük megkötött szolgáltatói szerződés. A vállalat megtette a szükséges jogi lépéseket, azaz benyújtották a peres eljárás megindítását szolgáló keresetlevelet – értesült a magyarbusz.info.

Érdekesség, hogy nem csak Hódmezővásárhelyen, hanem Szombathelyen is jogi útra kerül a buszközlekedés ügye. A Volánbusz a vasi megyeszékhelyen azt sérelmezi, hogy az önkormányzat a 2022. január 1-től ellátandó feladat odaítélése érdekében lefolytatott eljárás során jogszerűtlenül nyilvánította érvénytelennek  az állami busztársaság ajánlatát. Szerintük szabályos, a valós költségekre fedezetet nyújtó pályázatot adtak be, a kihirdetett eredmény (a Blaguss Agora Hungary Kft. nyerte meg) pedig a felhívásban foglaltakra, jogszabályi környezetre tekintettel jogszerűségi aggályokat vet fel.

Mint az ismert, a vásárhelyi önkormányzat új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok március 1-től történő biztosítására. Azonban a Volánbusz szerint a helyi közszolgáltatási szerződést a városvezetés nem mondta fel jogszerűen és a közös megegyezéssel történő megszüntetésben sem állapodtak meg a felek. A Volánbusz egyébként a helyi járatok üzemeltetésének feladatait az önkormányzati döntéstől függetlenül azóta is változatlanul ellátja és továbbra is a 2018-ban pályázat útján elnyert, 2023 végig tartó közszolgáltatási jogviszonyát tartja hatályosnak.

HódmezővásárhelyjogperSzombathelytömegközlekedésVolánbusz