A Volán hétfőtől is indítja helyi járatait Vásárhelyen, de ezért a város nem fizet

A Volán tegnap este közleményben jelentette be, hétfőtől továbbra is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen. Megteheti, de ezért a város nem fizet – nyilatkozta lapunknak Márki-Zay Péter.

A Volánbusz a hatályos közszolgáltatási szerződésének megfelelően március 1-jétől is változatlan menetrend szerint indítja helyi autóbuszjáratait Hódmezővásárhelyen – tájékoztatta a cég pénteken az MTI-t. A közlemény szerint március 1-jétől az önkormányzat új szolgáltatót bízott meg a helyi személyszállítási feladatok ellátásával. A jelenlegi szolgáltatást végző Volánbusz azonban nem kapott a közszolgáltatási szerződés felmondásáról szóló hivatalos értesítést, így a továbbiakban is menetrend szerint indítja járatait.

Aláírásra nem került sor

Az MTI-n megjelent írásban részletezik: a Volánbusz jogelődje, a Dél-alföldi Közlekedési Központ Zrt. 2018-ban pályázaton nyerte el a helyi személyszállítási szolgáltatás ellátásának jogát 2023. december 31-ig. Az erről szóló közszolgáltatási szerződés aláírására egyes részletszabályok folyamatos egyeztetése miatt nem került sor, ugyanakkor a megállapodás megkötéséről szóló közgyűlési határozatnak és a kölcsönösen elfogadott rendelkezéseknek megfelelően az abban foglaltakat mindkét fél folyamatosan teljesítette.
    
A közleményben az is szerepel, hogy az önkormányzat tavaly ajánlatot kért a Volánbusztól a szolgáltatás ellátására 2021. március 1-jétől. A cég azonban nem nyújtott be ajánlatot, mert hatályosnak tartja a 2023 év végig tartó közszolgáltatási jogviszonyt, s álláspontjuk szerint az ajánlatkérésnek sem volt megfelelő jogalapja. Szerintük az önkormányzat felhívása nem tartalmazta a megalapozott ajánlattételhez szükséges információkat. A Volánbusz először a médiából értesült a szolgáltatóváltásról, február 18-ig semmiféle hivatalos tájékoztatást nem kapott a települési önkormányzat által kiírt pályázat eredményéről, az azt követően érkezett tájékoztatás pedig nem terjed ki a közszolgáltatási szerződés felmondására – áll a közleményben.

Évi 50 ezres megtakarítás az utasoknak

– Ahogy a közleményében is írta a Volánbusz, a két fél nem írta alá a szerződést. Egy életbe nem lépett megállapodást felmondani sem lehet – mondta lapunk Márki-Zay Péter. Hozzátette, mivel a helyi tömegközlekedés biztosítása önkormányzati monopólium, erre pályázatot írtak ki, és azt a Jovány Busz Kft. nyerte el 90 milliós ajánlatával. Ez ügyben küldtek hivatalos tájékoztatást az állami vállalatnak, ezt hamarosan közzé is fogják tenni. – Mehetnek a Volán helyi járatai, de ezért a város nem fog fizetni. Azok az utasok, akik az önkormányzattal szerződött Jovány buszokkal közlekednének, a 2 ezer forintért kiváltható városkártyával ingyen vehetik igénybe a szolgáltatást, ami éves szinten 50 ezres megtakarítást jelent számukra – hangsúlyozta a polgármester, aki politikai megrendelésre gyanakszik a péntek esti közleménnyel kapcsolatban.

Ha kell, korrigálnak

A lapunkban is megjelent, hétfőtől közlekedő Jovány buszok menetrendjére vonatkozóan akadtak kritikus megjegyzések. – Nincs olyan rendszer, ami mindenkit ki tud elégíteni. Volt olyan visszajelzés, hogy az ellenkező irányba is indítani kellene körjáratot, ám ez további százmilliós kiadást jelentene az önkormányzatnak. Eddig 37-en jelezték, hogy az eddiginél előnytelenebb lesz számukra a tömegközlekedés, a többség számára viszont megfelelő. A nagy munkáltatókkal, üzemekkel előre egyeztetett a menetrendről a szolgáltató, oda mindenki időben ki fog érni, és a műszak után haza tud utazni. Ugyanakkor próbaüzemnek tekintjük a következő heteket, és ha szükség lesz rá, gyorsan korrigálunk, mert erre is nyitott a buszjáratok üzemeltetője – mondta Márki-Zay Péter.

Jovány Busz Kft.Márki-Zay PétertömegközlekedésVolánbusz Zrt.