A víz világnapja: a mártélyi holtág fontos szerepére hívták fel a figyelmet

Minden év március 22-én világszerte a víz napját ünnepeljük. Az esemény célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető, tiszta víz fontosságára és az édesvízkészletek veszélyeztetettségére. A Hódmezővásárhelytől nagyjából 6 kilométerre fekvő mártélyi holtág is jelentős szerepet tölt be a környék élővilágának és klímájának megőrzésében. Amellett, hogy az állatfajok számára is élőhelyet biztosít a több mint 2000 hektáros tájvédelmi körzet, hőmérséklet kiegyenlítő hatásai is vannak a nagy vízfelületnek.

Magyarországon a 19. századi Tisza szabályozással az alföldi vizes élőhelyek 90%-a eltűnt. Így azok az élőlények, amelyek ezt a szférát kedveleik eredeti területük egytizedére szorultak vissza.

,,Napjainkban minden csepp vízre vigyáznunk kell”, ezt már a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi őre mondta Mártélyon. Hozzátette a vízfelületek hatásai mindenki számára érezhető.

A nemzeti park szakemberei folyamatosan küzdenek a tiszai holtág fenntartásáért. Ha magára hagynák néhány év alatt teljesen feltöltődne iszappal. Így rendszeresen pótolják a vizet és kotorják a medret. Albert András hozzátette, az egyén felelőssége is az értékes élőhelyek megőrzése.

A nagy kiterjedésű vízfelületek megőrzéséért mindenki tehet, hangsúlyozta a természetvédelmi őr. Ha megszűnne a szemetelés, a halak túletetése és a szennyvizet sem ide vezetnék az emberek könnyebben fenntartható lenne a tiszai holtág is.

Mártélyvíz