A Villeroy egyik szakszervezete részletes választ adott leépítés-ügyben

Néhány hete a porcelángyárnál, a Villeroynál eldöntött létszámleépítés borzolja a kedélyeket Vásárhelyen. A történtekért a helyi Fidesz és médiája ismét csak a városvezetést, Márki-Zay Pétert okolja. Sőt, legutóbb már a szakszervezetet is, amely szerintük nem áll ki a dolgozókért. A portál az ügyben lehozott cikke után elküldte kérdéseit a Villeroynál működő egyik szakszervezetnek, azt ígérve: amint érdemi válaszokat kapnak, tájékoztatják olvasóikat. Az igen részletes válaszokat az érdekképviselet november 9-én meg is küldte a Promenád24-nek, de ők azt – egyelőre? – nem hozták le. A szakszervezet a korrekt tájékoztatás érdekében hozzánk is eljuttatta levelét, melyből a legfontosabb információkat itt összefoglaljuk, valamint cikkünk végén teljes terjedelmében is csatoljuk válaszukat.

Méltatlannak tartjuk azt, hogy a cikkük megjelenését megelőzően nem vették fel a kapcsolatot az
MCDSz-szel, viszont ezzel szemben olyan irányú utalásokat tettek, amik negatívan érinthetik az
MCDSz megítélését, hiszen konkrét adatok és információk nélkül sugalmaztak, vélelmeztek olyan
dolgokat, amik a tények birtokában más megítélés alá eshetnek
– írja a Promenád24 cikkére válaszul a szakszervezet, és rögtön az elején hangsúlyozza: a Villeroy-nál két kollektív szerződés megkötésére alkalmas szakszervezet van. Válaszaikban az MCDSz (Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete) álláspontját adják meg.

A szervezet levelében részletezi azokat az okokat, amelyek a leépítéshez vezettek: mind a magyar, mind az európai építőipar teljesítményének jelentős visszaesése, az energiaárak emelkedése, illetve az infláció, melyeknek együttes gazdasági hatásai érintik a Villeroy-t is. „A rendelés állománya olyan mértékben csökkent, hogy az indokolttá tette a csoportos létszámleépítést. Ezt az MCDSz részére a menedzsment igazolta. A cég indokolta a leépítés okát és mértékét. A módját nem kellett, hiszen ezzel kapcsolatosan törvényi előírások vannak, amiknek a betartását az MCDSz árgus szemekkel figyeli!” -írják.

Kifejtik, a vállalat vezetése többször is egyeztetett a csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban a szakszervezettel, melynek során az MCDSz kialakította azokat a szempontokat, amelyeket fontosnak tartott figyelembe venni az érintettek kijelölése folyamán. Ezek között van többek között az is, hogy nagycsaládos, vagy gyermekét egyedül nevelő szülőt nem érinthet a leépítés. „Kiemelten fontosnak tartottuk azt a megközelítést, hogy a lehető legkevésbé származzon hátránya a magyar családoknak a kényszerű gazdasági döntés következményeként.” – fogalmaznak.

Arra is kitérnek, miért nem léptek fel kifejezetten a leépítés ellen, illetve miért nem fontolták meg a munkabeszüntetést. Amikor gazdasági okokból történik egy csoportos létszámleépítés, a sztrájk véleményük szerint nem megoldás. Hiszen „a sztrájk idejére nem jár munkabér, így a leépítésben érintett dolgozók mellett a maradó dolgozók is jelentős jövedelemcsökkenést lennének kénytelenek realizálni. Egy létszámcsökkentést végrehajtani kényszerülő munkáltatónál egy sztrájk nem mellesleg jelentősen ellehetetlenítené az egész vállalat működését, amelynek nyilvánvaló vesztesei a dolgozók lennének.

A szakszervezet azonban így sem hagyta egyedül a dolgozókat ebben a helyzetben. „A dolgozókra való negatív hatásainak csökkentésére” fókuszáltak, tehát arra, hogy „ha már menni kell, akkor a lehető legtöbb pénzzel távozzon az érintett dolgozó„.

A Villeroy vezetése partner volt abban, hogy a Kollektív Szerződésben egyébként is a Munka Törvénykönyvétől pluszban eltérő juttatások mellett olyan összegeket is kifizet a távozó dolgozóknak, amiket az érvényben levő KSz szerint nem lenne kötelességük. Így a távozó kollégák több százezres nagyságrendű kifizetésekkel távozhatnak pluszban, a törvények és a KSz által biztosított összegeken túl.

A cég vezetése a fentieken túl vállalta: egyeztet a környékbeli vállalatokkal és a Munkaügyi Központtal, hogy minél hamarabb el tudjanak helyezkedni az érintettek.

A szakszervezet levele, teljes terjedelmében

Márki-Zay PéterMCDSzporcelángyárPromenád24szakszervezetVásárhelyvásárhelyi hírekVilleroy