A vásárhelyi közgyűlés nem engedte el Mártély adósságát

A képviselők azonban megszavazták, hogy részletfizetési kedvezményt adnak a községnek, s újratárgyalják a két önkormányzat között, a közös önkormányzati hivatal fenntartásáról szóló 2012-ben kötött szerződést.

– Semmire sem mentünk az egy órás sárdagasztással – fakadt ki az ülés kezdete után másfél órával Fejes Péter képviselő (Mindenki Magyarországa-Tiszta Vásárhelyért Egyesület), utalva arra a személyeskedésekkel tarkított és érzelmek által fűtött vitára, mely a rezsicsökkentés Vásárhelyre gyakorolt hatásáról szóló polgármesteri felvetés után bontakozott ki.

Márki-Zay Péter polgármester ugyanis napirend előtt elmondta, hogy reménykednek az enyhe télben, ugyanis az áram- és a gázár növekedést a város önerőből nem tudja kigazdálkodni, kormányzati segítség nélkül nem megy. Ahogy nem megy a fideszes vezetésű városoknak sem – utalt azok polgármesterei az országos sajtóban megjelent nyilatkozataira. Vásárhely polgármestere hozzátette: ha enyhe lesz a tél, akkor is 280 millió forint értékben majd kell gázzal rásegíteni a panelházak esetében is a termálfűtésre. A kormánynak pedig az infláció, azaz az áremelkedések miatt hatalmas forgalmiadó bevétele keletkezett, azaz lenne miből támogatnia az önkormányzatokat.

Horváth Zoltán képviselő (Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP) erre reagálva elmondta, hogy nem Magyarország hibája, hogy az energiaárak nagyon megnövekedtek, hanem az Európai Unió lőtt öngólt, amikor szankciókat vezetett be Oroszország ellen.

Erre Márki-Zay Péter azzal kontrázott, hogy az uniós szankciókat egytől egyik megszavazta Orbán Viktor is, aki miközben azt hangoztatta, hogy nem küld magyar katonát az orosz-ukrán frontra mégis megtette, amikor kiküldte oda a Magyar Honvédség főparancsnokát.

Cseri Tamás képviselő ((Szeretem Vásárhelyt Egyesület-Fidesz-KDNP) hozzászólásában kifejtette, hogy a rezsicsökkentés fenntartását most 1000 milliárd forintra saccolja az állam, s a rezsicsökkentés csökkentése az átlagfogyasztók 80-85 százalékát nem érinti.

Ebben sem értettek egyet Márki Zay-Péterrel, de Kis Andrea alpolgármesterrel és Krupiczer Ferenc képviselővel sem, akik között válaszok és viszontválaszok záporoztak, a rezsicsökkentésről, a termálfűtésről, de még a Gyurcsány-kormány áremeléseiről is.

Horváth Zoltán újbóli, a város energiafüggetlenségét firtató kérésére Márki-Zay Péter fel is sorolta, hogy milyen lépéseket tettek ez ügyben: 77 százalékos energiamegtakarításra számítanak a Kovács-Kűri otthon szigetelésének, s napelemtáblákkal való felszerelésének köszönhetően. De hőszigeteltek 118 lakást a Dobó és a Janáki utcákban 500 milliós beruházásként, illetve távhőre kötik a földgázzal fűtött Oldalkosár utcai bölcsődét és óvodát. És elkészült a Teleki utcai bölcsőde, melyen a tetőre szerelt napelemtábla biztosítja az áramot a hűtő-fűtő klímához, s ahová a földgázt be sem kötötték.

Elmondta, hogy tervezik az északi fűtőkör létesítését, távhőre kötnék a Balogh Imsi Sportcsarnokot, és a Bajcsy utca 70. szám alatti irodaépületet (azaz a volt Metripondot), de a Bethlen Gábor Református Gimnázium is érdeklődött, hogyan kerülhetne vissza a távhőszolgáltatásba. Főt felvetette már a honvédelmi miniszternek is, hogy a laktanyát is bele ehetne vonni a távhős szolgáltatásba.

Márki-Zay Péter azt is hangsúlyozta, hogy a rezsicsökkentés csökkentése ellenére a város elsődleges célja, hogy megőrizze a vásárhelyiek életszínvonalát és az intézményeket.

Vita volt a rezsicsökkentés ürügyén Benkő Zsolt és a polgármester között is. A képviselő azt mondta ugyanis, hogy az Orbán-kormányok az első perctől kezdve az emberek mellett álltak, mire Márki-Zay Péter azt válaszolta, hogy óriásplakáton hirdették, hogy marad a rezsicsökkentés, ezzel vitték végig a tavaszi kampányt. Majd Orbán Viktor a nyári tusványosi beszédében elárulta, hogy a rezsicsökkentés jelenlegi formája tarthatatlan, hiszen míg korábban elhanyagolható állami költségekkel járt, akkor már 2600 milliárdra becsülte.

A napirend előtti felszólalások után a közgyűlés napirendre tűzte a fideszes képviselők Mártély 23 millió 750 ezer forintot adósságával kapcsolatos azon javaslatát, hogy azt engedje el Vásárhely.

Benkő Zsolt képviselő, az egyik kezdeményező szóbeli kiegészítésében azt kérte, hogy a város dolgozzon ki olyan tervet, mely nem veszélyezteti Mártély működését, s kérte a közös önkormányzati hivatal működtetése miatt Vásárhely felé fennálló adósság elengedését. Márki-Zay Péter erre emlékeztette, hogy az időközi választás előtt Ambrus István polgármester-jelölt és Lázár János országgyűlési képviselő is azzal kampányoltak, hogy ha Ambrust választják meg polgármesternek, akkor rendezik a község adósságát.

A közgyűlésen jelen lévő Ambrus István azt mondta, polgármesterré választása után derült ki számára, hogy Mártélynak összesen 40 milliós adóssága van, ebből csak Vásárhelynek 23,75 millió forinttal tartoznak. – Felelős polgármesterként megpróbálok mindenkivel egyezkedni, hogy a tartozás Mártély számára feldolgozható legyen – hangsúlyozta.

Szöllősi Sándor alpolgármester és Ambrus István polgármester a vásárhelyi közgyűlésen. Fel is szólaltak

Szöllősi Sándor, Mártély alpolgármestere azt kérte a vásárhelyi közgyűléstől, hogy legalább a község 2020-2021-es tartozását engedje el, s kérte, hogy tárgyalják újra a közös önkormányzati hivatallal kapcsolatban 2012-ben kötött megállapodást.

A vitában elhangzott: míg korábban 15 millió forintot kellett fizetnie a mártélyi önkormányzatnak évente Vásárhelynek, az utóbbi esztendőkben már csak 9-et, ráadásul egy évben ezt sem kérték. Márki-Zay Péter azt mondta, hogy a város eddig is segítette Mártélyt, hiszen fejlesztette a Holt-Tisza-parti strandot, vagy épp most nyáron kavalkádot is rendezett, de a tanösvény fejlesztésére is sor kerül. – Nagyon sokat tettünk Mártélyért!  – emlékeztetett.

Gyöngyösi Ferenc alpolgármester (Mindenki Magyarországa Mozgalom – Tiszta Vásárhelyért Egyesület) arra hívta fel a figyelmet, hogy Mártély lakosságszámarányos tartozása jóval kevesebb, mint Vásárhelyé volt, amikor a jelenlegi vezetés átvette a város irányítását.

Benkő Zsolt leszögezte: Ha Vásárhely akarná, tudna segíteni!, majd kérte a képviselőket: gondolják át, hogyan lehet segíteni!

A képviselő-testület átgondolta, s úgy döntött, hogy nem engedi el Mártély adósságát. Márki-Zay Péter azonban támogatta, hogy tárgyalja újra a két településvezetés a Mártély és Hódmezővásárhely közti megállapodást.

közgyűlésMártélyrezsicsökkentésvita