A vásárhelyi kórházra másfél milliós bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság

Az intézmény súlyos jogsértést követett el azáltal, hogy egy valójában érvényes ajánlatot nyilvánított érvénytelenné.

Tavaly májusban indított versenyeztetési eljárást a Csongrád-Csanád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ arról, hogy ki tervezheti meg a honvéd egészségügyi ellátás rendszeréhez történő csatlakozást célzó beruházást. Az ajánlattételi határidőig 4 ajánlatot nyújtottak be. A döntőbizottsághoz fordult mérnöki cég referenciáit nem fogadta el az ajánlatkérő vásárhelyi intézmény, és többszöri hiánypótlás ellenére is érvénytelennek minősítette a társaság ajánlatát, illetve októberben végül a Hódterv Mérnöki Iroda Kft.-t hirdette ki nyertesként.

Hiába kért vitarendezést az érintett TOP-KVALITÁS Tervező és Szolgáltató Kft., indítványát elutasították az ellátóhelyen, ezért jogorvoslati kérelmet nyújtott be, mivel szerinte a kórház döntése jogsértő volt.

A Döntőbizottság arra a megállapításra jutott, hogy a kérelmező részéről bemutatott referencianyilatkozatok teljesítették a felhívásban meghatározott alkalmassági követelményt. A kórház az eljárás során ugyanis nem tudta megmagyarázni, hogy a „nettó terület” és a „nettó alapterület” megfogalmazásbéli különbsége miért okozza a versenyből kizárt cég ajánlatának érvénytelenségét.

A bírság mértékének megállapításánál figyelembe vették a közbeszerzési eljárás 136 millió forintra becsült értékét.

bírságCsongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-MakóKözbeszerzési Döntőbizottság