A vásárhelyi járás kimarad a felzárkóztatásból

A vásárhelyi járásból egyetlen kistelepülés sem került be a kormány által indított, Felzárkózó települések programba. A makóiból viszont kilenc.

A napokban megjelent kormányhatározat szerint a gazdasági mutatók alapján 445 elmaradott településen szükséges gazdaságélénkítő program kiterjesztése, ennek keretén belül célzott fejlesztéseket ütemezetten támogat majd az állam és a Máltai Magyar Szeretetszolgálat Egyesület. A belügyi kabinet 10 milliárdot, a civilek 6 milliárd forintot oszthatnak szét. A különböző hátrányok csökkentése, a helyi foglalkoztatás bővítése, a vidék lakosságmegtartó képességének növelése érdekében helyi és nemzeti önkormányzatok, ezek társulásai, illetve önkormányzati tulajdon kezelésével vagy fenntartásával foglalkozó önkormányzati gazdálkodási szervek jogosultak a forrásokra.

A Felzárkózó települések elnevezésű programba az elmúlt években 100 községet vontak be, Csongrád-Csanád megyéből Ásotthalmot és Pusztamérgest. A több ütemben kibővített program javasolt szereplői között említi a határozat Balástyát, Ópusztaszert, Csengelét és Pusztaszert, a makói járásból kilenc települést – Apátfalvát, Csanádpalotát, Földeákot, Kiszombort, Maroslelét, Pitvarost, Csanádalbertit, Királyhegyest és Nagyért -, továbbá Forráskutat, Üllést, Baksot, illetve Szegvárt és Nagymágocsot.

Ami a népességmegtartást illeti, a vásárhelyi járás két kistelepülésén, Székkutason és Mártélyon az ezredforduló évtizedeihez képest az elmúlt években megtorpant az elvándorlás a statisztikai adatok szerint, s lehet ezért nincs szükség államilag megtámogatott felzárkóztatásra.

Felzárkózó települések programkormányhatározatMagyar Közlönymakói járás