A vásárhelyi honvéd középiskolában rendezték az Euroatlanti Nyári Egyetemet

Idén a hódmezővásárhelyi Kratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégium – története során először – adott otthont az Euroatlanti Nyári Egyetemnek. A katonák, védelmi szakemberek, pedagógusok és egyetemisták július 23-28. között a „Háború és béke” téma jegyében Európa biztonságpolitikai folyamataival ismerkedtek.

A honvedseg.hu beszámolója szerint az intézmény első nyári szünetében örömmel fogadta a nyári egyetemet, a főszervező Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) munkatársai pedig örömmel hozták Hódmezővásárhelyre az eseményt és elégedetten távoztak a hét végén.

Az egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, dr. Felméry Zoltán elmondta, hogy az előadások, szemináriumok, válságkezelő szimulációk, kerekasztalbeszélgetések mellett sportverseny, filmklub, látogatás a hódmezővásárhelyi helyőrségnél és egy szegedi kirándulás is belefért a programba.

A nyári egyetem, akárcsak Tolsztoj híres regénye, a „Háború és béke” címet viselte. A meghívott neves biztonságpolitikai szakértők előadásaiban a már megtörtént események boncolgatása mellett inkább a jelen értelmezése és a jövő „előrelátása” dominált.

A hatvan résztvevő mosolyogva vette át a képzés elvégzéséről tanúskodó oklevelét Dienes Ádám ezredestől, az MH Kinizsi Pál 30. Páncélozott Gyalogdandár parancsnokhelyettesétől.

Hódmezővásárhelyhonvéd középiskolaKratochvil Károly Honvéd Középiskola és Kollégiumszabadegyetem