A vásárhelyi fertőzöttek Szegedre vagy Szentesre kerülnek?

Vidéken a megyei kórházakba és az orvosképző egyetemekre kell irányítani a fertőzéssel érintett lakosokat kivizsgálásra, az igazolt esetek ellátására – írta meg Népszava. Két-három nap, mire a mentők ki tudnak menni egy koronavírus-gyanús beteget tesztelni.

A lap szerint Kásler Miklós humánminiszter és Horváth Ildikó államtitkár arra utasította az Országos Mentőszolgálatot, hogy csak a tünetes páciensek tesztelését végezzék háznál. A fertőzöttek kontaktjaihoz megrendelt mintavételeket lehetőleg a mintavételi államosokon kell elvégezni. Hozzájuk csak akkor mehetnek a mentők, ha marad szabad kapacitásuk. Erre azonban nincs túl sok esély. Naponta már négy-ötezer páciensnek kérnek hatósági PCR-tesztet a háziorvosok mentőktől.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója kedden az Inforádióban beszélt arról, hogy az egyre növekvő mintavételi igények miatt két-három napra is kitolódhat az az idő, amíg a mentők ki tudnak menni egy koronavírus-gyanús beteget tesztelni. Hozzátette azt is, hogy naponta 80 mentőegység járja a címeket, ahonnan koronavírus gyanús eseteket jelentettek.

A lap úgy értesült, a mentők arra is utasítást kaptak a tárca vezetőjétől, hogy a kórházi ellátást igénylő igazolt és COVID19-gyanús betegeket csak az ellátásukra kijelölt intézményekbe vihetik. A vidékieknek a megyei kórházakat, illetve az orvosképzéssel foglalkozó egyetemeket is kijelölték a fertőzéssel érintett lakosság kivizsgálására, az igazolt esetek ellátására.

dr. Bugyi István KórházegészségügyKásler MiklósKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Országos MentőszolgálatSzent-Györgyi Albert Klinikai Központ