A Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke rossz ötletnek tartja az ebadót

Balogh Ernő, a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesületének elnöke úgy gondolja más forrásból kell a városnak pénzhez jutnia, mint az ebadó bevezetéséből. Az ebadóról tegnap beszélt Márki-Zay Péter polgármester facebookos bejelentkezésében.

A jelenlegi vírushelyzetben, amikor rengeteg család került nehéz anyagi helyzetbe abszolút nem tartjuk jó ötletnek azt, hogy ebadót vezessen be a város. Főleg úgy, hogy azt nem állatvédelmi célokra forgatná vissza, hanem a város egyéb működésére. Tudjuk, hogy nehéz helyzetben van a város is, de más megoldást kell találni arra, hogy bevételhez jusson. Rengeteg a felelőtlen állattartó, akik sajnos tény, hogy utcára tennék a kutyáikat, ami nem egy vagy két állatot jelentene, hanem több tízen, de akár száz ebet is. Ezt a jelenlegi, egyébként sem túl jól működő ellátórendszer, az ebrendészet és a menhelyek nem tudnák orvosolni.

-mondta el a Hódpressnek Balogh Ernő elnök.

A felelőtlen állattartók kiszűrésére és majd megelőzésére opció lehet a közeljövőben egy állatjóléti hozzájárulási díj például, ami egy jelképes összeg és a város azt a helyi állatvédelemre fordítja vissza 100%-ban, de ezt megelőzve komoly elő munkákat kell elvégezni, felkészíteni az ellátórendszert – mondta el a véleményét Balogh Ernő.

Nem beszélve arról, hogy az eb összeírást is nagyon komolyan és szigorúan kellene elvégezni, hiszen, ha esetlegesen bevezetésre is kerülne egy adónem vagy hozzájárulási díj most vagy a közeljövőben, az csak a becsületes állattartókon csattanna, hiszen aki eddig nem vallotta be az állatát, ezután sem tenné és a rendszer lényege pontosan annak kellene, hogy legyen, hogy kiszűrjük a felelőtlen állattartókat.

Éppen ezért olyan pontos összeírást kell elvégezni, ahol nem csak önkéntes alapon történik a bediktálás, hanem helyszíni szemle során ténylegesen meggyőződnek az illetékesek arról, hogy van e kutya az adott ingatlanon vagy sem. Sokszor azt mondják, hogy nincs, közben a kert hátulján láncra verve, vas hordóban ott szenved az állat. A pontos ellenőrzés állatjóléti kérdésekben is hasznos lenne – tette hozzá.

Kérdésre válaszolna Balogh Ernő elmondta,

Az ebrendészeti telep működtetését és fenntartását egyesületünk sajnos nem tudja átvenni, arról pedig nincs információm, hogy más szervezet működtetné e, ezt tőlük kellene megkérdezni.

Hozzátette, hogy:

Az biztos, hogy nagy és komoly felelősség, hiszen kötelezően ellátandó feladat, ott nincs olyan, hogy betelt a létszám és nem tud újabb kutyust fogadni. Vannak erre is jó példák, például a tatabányai ebrendészeti telep, ahol egy helyen működik az ebrendészet és az állatvédő szervezet. Ahogyan a kutya 14 napos karantén ideje letelik és nem jelentkezett érte gazdi, átkerül a szervezet gondozásába.

Jártunk ott személyesen, példaértékű, amit a Segítő Kéz a Kutyákért Egyesület tesz. Mindenképp szakmai egyeztetéseknek kell történnie mielőtt bevezetnek bárminemű új dolgot, hiszen az állatvédők és állatvédelmi szerveztek segítői napi szinten találkoznak a helyi problémákkal és a legjobban ők, azaz mi vagyunk képben ebben a témában – húzta alá Balogh Ernő.

Eddig csak a Hódmezővásárhelyi Állatvédők Egyesülete hozta nyilvánosságra véleményét az ebadóval kapcsolatban, ők tehát egyáltalán nem értenek vele egyet.

állatvédőkBalogh Ernőebadó