A városmarketingre szánt pénz is védekezésre megy

Plusz állami forrás is érkezett a szociális és a kulturális szférának, viszont elvették a gépjárműadót és át kellett csoportosítani a járvány elleni védekezésre. Több tényező is felborította a város idei költségvetését, mutatjuk, mi hova került át.

A ma délelőtti, döntően online megtartott véleményező ülésen a képviselőtestület támogatta az idei költségvetés módosítását. Nagyrészt a koronavírus miatt kellett átszabni az idénre tervezet büdzsét, félretett a város a védekezésre, de az állam is bekavart pozitív és negatív irányba is.

Az állam ad, az állam elvesz

A költségvetés februári elfogadása óta pozitív és negatív irányba is befolyásolta az állam a város költségvetését.

Ez előbbit teljes egészében a Kapcsolat-Központ kapta, a kulturális intézmények bérkiegészítésének összegét pedig már eredetileg betervezték, szóval annak az összegével a város tartaléka lett több.

A vásárhelyi Kapcsolat-Központ (Fotó: vasarhelyihirado.hu)

Az önkormányzati hivatalok működésére adott állami támogatás idén magasabb, mint tavaly, és mivel egy államkincstári útmutatás alapján a büdzsét a tavalyi számmal tervezték, ez most 99 millió pluszforrást jelent, amit a polgármesteri hivatal működési költségeire fordítanak, illetve a helyzetre való tekintettel ennek köszönhetően 18 millióval növelik a város általános tartalékát – olvasható az erről szóló, ma délelőtt elfogadott rendeletben.

Felújításokra is ment volna

Azonban ahogyan arról a Hódpress több alkalommal is beszámolt, az új típusú koronavírus visszaszorítására a kormány mások mellett az önkormányzatoktól is elvont forrásokat. Az ingyenes közterületi parkolás mellett a gépjárműadó eddig a városoknál maradó 40 százalékát is idén az államkasszába kell befizetni.

Tervezett tételek Mennyivel csökken?
Beruházások a „Járható Vásárhely Program” keretében 50 millió Ft
Tartalékok 31 millió Ft
Önkormányzati ingatlanok felújítása 25 millió Ft
Az Egyesített Óvoda eszközbeszerzései 14 millió Ft
Az Egyesített Óvoda felújításai 4 millió Ft

Reklám helyett maszk

A koronavírus elleni helyi védekezésre 100 millió forintot csoportosít át a városvezetés. Ebből 70 milliót dologi kiadásokra – például maszkokra, fertőtlenítőszerre, vagy mondjuk a pl. Mártélyra kitett tájékoztató feliratokra – költöttek, 30 millió pedig segélyekre ment el.

Majdnem a felét a tartalékokból fizetett 40 millió jelenti, illetve ugyanennyit helyeztek át a közművelődési- és városmarketing kasszájából, amihez húszmilliós összeg jön még hozzá az egyéb működési kiadások rovására.

Maszkban, plexi mögött zajlik a kiszolgálás a Cseresnyés kollégiumban. (Fotó: Králik Emese)

Mindezek mellett 22 milliónyi önerőt kell az önkormányzatnak biztosítania a 107 ember alkalmazását lehetővé tevő „Hosszabb Időtartamú Közfoglalkoztatási Program” keretében. Kaptak viszont 230 milliót egy TOP-os, azaz EU-s pályázat keretében a Teleki utcai bölcsőde korszerűsítésére, ennek teljes megvalósítása azonban áthúzódik a jövő évre.

Továbbá vettek az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól érkezett forrásból 2 db elektromos autót, az ebből megmaradt összeget visszautalják az ITM-nek. Emellett az is kiderül még a költségvetés előterjesztéséből, hogy a Tornyai János Múzeum – ahogyan mi is többször írtunk róla – átcsoportosítja az erőforrásait, miután a kiállítóhelyeinek zárva kell lennie a vírus miatt.

forrásgazdaságköltségvetésközgyűlésÖnkormányzatpénz