A város bérleti díjat szedne a sportkluboktól, a vívóegylet szerint velük nem egyeztettek

Márki-Zay Péter polgármester Facebook-bejegyzésére való reakcióval indul a Hódmezővásárhelyi Csomorkány SE vívóegylet ma délelőtt szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleménye, melyet Kószó Péter elnök (korábbi alpolgármester) jegyez. E szerint a polgármester a „Fidesz-kommunizmus aljasságai” című posztjában azt írta, titokban hívták össze az egyesület által használt vívócentrum közösségét, és azt mondták nekik, hogy az önkormányzat a hely bezárásán dolgozik. Az egyesület szerint ezek valótlan és hangulatkeltő állítások.

Közleményükben – melyhez csatolták a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. (HMSZ) szerződésbontásról szóló határozatát – azt írják, hogy a több mint százéves múlttal rendelkező vívósport jövője veszélybe került. Egyesületük közel hatvan igazolt versenyzője, valamint az iskolai vívás keretében több száz  gyermek naponta használja a létesítményt, így szerintük természetes, hogy tájékoztatják őket, az, hogy hogyan, az viszont „nem tartozik sem a széles közvéleményre, sem pedig a város vezetésére”.

Ingyen használták

A lényegi részre rátérve a vívóegylet felidézi: 2015-ben a Magyar Állam, a Magyar Vívószövetség, és a hódmezővásárhelyi önkormányzat együttműködésének eredményeként létrejött egy közel 900 millió forintos sportcentrum, amelynek nagy része a vívósport speciális igényeit hivatott kielégíteni . Ez a létesítmény tehát úgy lett kialakítva (vívópástok, találatjelző berendezések beépítése, stb.), hogy az közleményük szerint más célra nem használható. Ezt a sportcentrumot öt éve, akkori közgyűlési döntés szerint ingyen használja az egyesület.

A felmondó nyilatkozatban ez egyébként megállapításként ugyan szerepel, utána viszont csupán költséghatékonyság hiányára és megtakarításokra utalnak.

A polgármester Facebook-bejelentkezésében tegnap ugyanakkor beszélt erről. Azt mondta, nem akarják bezárni a vívócentrumot, csupán a HMSZ felülvizsgálja az ingyenes bérleti szerződéseket, és azt szeretnék, ha a sportlétesítmények hozzájárulnának a létesítmények fönntartásához.


Szerinte a város nagyon gazdag, hiszen sok kiváló sportegyesülete van, de nagyon szegény is, mert amikor ezeket a sportlétesítményeket megalkották, nem gondoltak a fenntarthatóságra. Emellett mint mondta, megállapodtak négy sportszervezettel, hogyha a társadalmi adóalap (tao-) támogatásuk teljes összegét megkapják, akkor befizetik a helyiség használati díját, de a polgármester állítása szerint ezt csupán egy egylet tette meg, a többiek „30 millió forint kárt okoztak a városnak”.

Elmondása szerint emiatt nehezebb a városnak fenntartania a sportlétesítményeit, ráadásul a sportklubok közt nem egyeszer nem volt fenntartható a gazdálkodás, például több százezres fizetéseket adtak embereknek – mondta, míg szerinte más klubok jobb eredményeket értek el támogatások nélkül is sok esetben. „Tessék mindenkinek legalább a rezsit kifizetni” – summázta.

A vívóegylet szerint nekik nem szóltak

Tisztában vagyunk azzal, hogy a hírek szerint a város milyen anyagi nehézségekkel küzd jelenleg, de méltatlannak tartjuk azt az ultimátumszerű eljárást, amellyel a használati szerződést minden előzetes egyeztetés és megkeresés nélkül felmondták – áll a Csomorkány SE közleményében, akik mint írják, nyitottak a párbeszédre a jövőbeni észszerű együttműködés reményében.

Ugyanakkor mint írják, semmilyen politikai tevékenységet nem folytatnak, a náluk sportoló gyerekek „egyszerűen gyerekek”, ezért elszomorítónak tartják, hogy az SE-t a „politika küzdőterére rángatják”.

Pályázatokat írnának ki

Márki-Zay tegnapi videójában is utalt rá, hogy más városokhoz, például Szegedhez hasonlóan azoknak a sportegyesületeknek, amelyek nem tudják kigazdálkodni az ezután kifizetendő bérleti költségeket, pályázati lehetőséget fognak biztosítani. Erre évente kétszer lehet majd pályázni, ezt fordíthatják akár rezsiköltségre is.


A polgármester szerint, ha jók az eredmények, akkor a közgyűlés által megbízott sportbizottság fog támogatást megítélni. Még nem tudjuk, pontosan mekkora összegről van szó, az említett szegedi program keretében volt olyan év, amikor 150 milliónál többet osztottak ki sportegyesületek között.

Csomorkány SEFontosKószó PéterMárki-Zay Péter