A válság veszteségbe sodorta a Villeroyt tavaly

Másfél milliárddal csökkent a forgalom és közel 900 milliós veszteség termelődött a Villeroy & Boch Magyarország Kft-nél, amelynek termékei iránt belföldön alig, a külpiacon viszont nagy mértékben csökkent a kereslet 2020-ban. A vásárhelyi szanitergyárban 1,4 milliárd forintot költöttek fejlesztésre, 143 milliót hűségjutalomra, és közel 400 milliót fizettek be helyi adókra. 

A világjárvány okozta gazdasági válság a Villeroy & Boch hódmezővásárhelyi vállalatát sem kímélte. Az Igazságügyi Minisztérium céginformációs adatbázisában közzé tett 2020-as beszámoló szerint míg 2019-ben 24 milliárd forintot meghaladó bevétele volt a cégnek, az elmúlt évben ez 22,5 milliárdra esett vissza, illetve a két évvel ezelőtti mintegy 900 milliós nyereséghez képest tavaly 866 milliós veszteséggel zártak. A lejtmenet a dolgozói létszámban is megmutatkozott: 2018-ban még átlagosan 845, 2019-ben 800, 2020-ban 745 főt foglalkoztattak. A hullámvölgyből azonban már kezd kikecmeregni a társaság, ennek jelei már érzékelhetőek. A cégnél jelentős megrendelésállományról számoltak be év elején, a létszám április elején 787 fő volt a nyilvános céginformációk alapján, és az ugyancsak említést érdemel, hogy a német anyavállat részvényárfolyama május elején olyan – 18 eurós – szintre emelkedett, ahol utoljára 2018 tavaszán járt. 

Ami a keresleti oldalt illeti, belföldön alig csappant a forgalom, az export viszont jócskán – másfél milliárddal – csökkent, pedig 32 országba szállítottak szanitereket Vásárhelyről. A legtöbbször Németország, Svédország és Románia volt az úti cél, de voltak vevők egyebek mellett az Egyesült Államokból, Mexikóból, Indiából, Hongkongból, Katarból, Bahreinből és Namíbiából is. 

A vásárhelyi üzemben tavaly 1 milliárd 422 millió forint értékű beruházást hajtottak végre. Hűségjutalomra – ami 5 évenként növekvő összeg – 143 millió forintot fordítottak, iparűzési és építményadóra pedig több mint 380 millió forintot fizettek be az önkormányzatnak. 

Villeroy & Boch