A tram-traint is kinyomtatták a vásárhelyi digitális táborban

A Cseresnyés Kollégium digitális alkotóműhelyében zajlik jelenleg is a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum, a megyei iparkamara által támogatott digitális pályaorientációs tábora, amelynek résztvevői maguk építettek és programoztak robotokat, s nyomtatták ki 3D-ben a vásárhelyi városházát, a Cseresnyés Kollégium épületét vagy éppen a tram-train szerelvényt, megállóstól, sínestől-váltóstól, mindenestől.

A Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum ezen a nyáron tíz pályaorientációs tábort is szervezett a diákok számára, a Cseresnyés Kollégium digitális alkotóműhelyében rendezettt alkalom már a hetedik ezek körül. Kincses Tímea, HSZC főigazgatója elmondta, hogy a még hátralévő hármat augusztusban rendezik. – A megyei iparkamara már a negyedik éve támogatja a táboraink megvalósulását. A szakképzési intézményeinkben a pályaorientáció egy soha véget nem érő történet, hiszen augusztusban elkezdődik, s látható, hogy még júliusban is tart – mondta. Hozzátette, augusztusban a vásárhelyi Eötvös iskolában lesz a szépészethez kapcsolódó, a Corvinban egy vendéglátós és más szakmákat is bemutató, de a makói Návayban is rendeznek egy tábort. Az eddigi táborok közül három az Eötvösben volt, egyet pedig Csongrádon tartottak meg.

A vásárhelyi digitális alkotóműhelyet egyébként azért hozták létre, hogy a tanulók kreativitását, önálló alkotókedvét fejlesszék, hiszen a gyerekek nem csak önállóan terveznek, de meg is valósítják az ötleteiket, programoznak, 3D-s nyomtatót és lézervágót is használnak.

Különböző színeken nyomtatnak a 3D-s nyomtatók

Ahogy tette ezt a vásárhelyi Krizsán Sándor. – Eddig micro.bit-et programoztunk, 3D-s terveket készítettünk, majd azt kinyomtattuk. A tábor lényege, hogy tram-train modelleket megtervezzük, sínekkel és megállóval, terepasztalt építve belőle – mondta. Ő ráadásul egy működő robotot is épített, melyet maga programozott be. De készített egy különféle érzelmeket is kifejező – ikonokat vezérlő programot is. – Érdekel a programozás, apa mondta, hogy lesz egy ilyen tábor, s már az első napon tudtam, hogy ez nagyon jó lesz – mondta.

Krizsán Sanyi mutatja az általa épített és beprogramozott robotot társának
Krizsán Sanyi mutatja az általa épített és beprogramozott robotot társának

– Én a tram-traim váltórendszerét próbálom megtervezni a micro.bit program segítségével.Most ott tartok vele, hogy ha megnyomom a megfelelő gombot, egy új vágány jelenik meg, amit a változók segítségével ez a programrész határoz meg – árulta el az algyői Nacsa Bendegúz, aki hozzátette, nagyon érdekli az informatika, a 3D nyomtatás, a gravírozás. – Számomra nagyon érdekes az informatika és rajongok a tömegközlekedésért – tette hozzá és megmutatta az általa tervezett és három részben – 3D-ben -kinyomtatott vasútvillamos szerelvényt, amely helyet kap majd a terepasztalon.

Nacsa Bendegúz kezében az általa tercezett tram-train 3D-s makettje. a Terepasztal része lesz
Nacsa Bendegúz kezében az általa tercezett tram-train 3D-s makettje. a Terepasztal része lesz

Horváth Gábor, a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara képzési vezetője elmondta, hogy a megyei iparkamara és a szakképzési centrum együttműködésében valósulnak meg ezek a táborok, amelyeknek megrendezését a kamara gyerekenként 10 ezer forinttal támogatja. Hozzátette, a kamara fontos feladata azon duális képzés támogatása amely a magyar középfokú intézményekben zajlik. – Szeretnénk a még általános iskolás gyerekeknek megmutatni – még a továbbtanulás előtt – miről is szól a kétkezi szakmák világa, milyen munkakörhöz milyen körülmények tartoznak, milyen szakmai és közismereti tudásra van szükség – tette hozzá.

Cseresnyéscseresnyés kollgiumHódmezővásárhelyi Szakképzési CentrumiparkamaraKincses Tímeapályaorientációs tábor