A tram-train szerelvényekről kaptak információkat a diákok

Balesetmegelőzésről és a traim-train szerelvényekkel kapcsolatos információkról, illetve közlekedési szabályokról tanulhattak a diákok a Szent József Kertvárosi Katolikus Általános Iskolában. Az alsósok és a felsősök egyaránt részesültek az oktatásban, ahol sok esetben még teljesen új fogalmakkal, például a csomóponttal és féktávolsággal találkozhattak. Az iskola rendkívül örült a kezdeményezésnek és a gyerekek is élvezték a bemutatót, amely a Magyar Államvasutak Zrt. által a Hódmezővásárhelyi Rendőrkapitányság bevonásával valósulhatott meg.

Nagy odafigyeléssel hallgatják a tram-trainről szóló előadást a Kertvárosi Iskola tanulói. Tegnap az alsósok, ma pedig a felsősök sajátíthattak el fontos tudnivalókat a közlekedési szabályokról.

„Oda kell jobban figyelni a közlekedésre, mert most mivel úgymond övé az egész út, így vigyázni kell, mikor átmegyünk a járdán, meg a kocsiknak is, mert neki van elsőbbsége, sokkal többet tudna szabályt sérteni vagy bármi vagy tudnának karambolozni is miatta.”

A diákoknak a bemutató alatt a múlt heti koccanás videóját is megmutatták, illetve beszéltek a hamarosan utasokat is szállító villamosvasúton történő biztonságos utazás szabályairól is.

„Hogyha leszállunk sok ember száll le, akkor figyeljünk oda, meg ha leszállunk a tram-trainről a strandnál, akkor várjuk meg míg zöldre vált a lámpa.”

Az iskola mind a 21 osztálya részt vett az ismeretterjesztő, tájékoztató előadáson, amelyen a közlekedésbiztonsággal kapcsolatban a diákok további kérdéseire is válaszoltak a szakemberek. Az igazgatónő elmondta, hogy lakóhelytől függ, de jellemzően 4. osztálytól a gyerekek már elkezdenek önállósodni, sokan egyedül járnak iskolába, ezért elengedhetetlenek számukra a forgalommal kapcsolatos ismeretek.

„Nagyon fontos számunkra az, hogy a gyerekeknek biztonságos közlekedést biztosítsunk, hiszen tanulóink között vannak, akik gyalogosan, de vannak kerékpáros, illetve autóval érkező tanulóink. Mindannyiunknak nagyon fontos, hogy most már erre is felfigyeljünk és még figyelmesebben közlekedjünk itt a városban.”

A Vásárhelyi utcákon felbukkanó  tram-train szerelvényeket még a város felnőtt lakosságnak is szoknia kell a mindennapi  közlekedés során, fontos azonban, hogy a villamosnak sok esetben elsőbbsége van és hosszú a féktávolsága is -tette hozzá Juhászné Wolf Edit, igazgató.

iskolaoktatástram-trainTram-train beruházás Hódmezővásárhely és Szeged között