A tram-train húzta ki a Volán-sztrájk vásárhelyi méregfogát

Bár sok járatot érintett Vásárhelyen is, a legforgalmasabb, Vásárhely-Szeged közti reggelit nem, bár a tömeg így sem erre, hanem a húszpercenként járó vasútvillamosra ült fel.

– Értem én, hogy a Volán sofőrjei több pénzt akarnak, azt is, hogy ezért sztrájkolnak is. Csak azt nem, hogy ezért miért az utasokat büntetik – mondta egy férfi ma reggel a Bocskai utcai autóbusz-pályaudvaron. A váróteremben csak néhányan ültek, egy férfi pedig az egyik padon aludt. A kinti hidegben is csak néhányan várták a buszukat.

– Ez a makói biztosan jön, az információnál is megerősítették, hogy indul, de a Volán honlapján sem olvasható, hogy kimaradna. Az ottani kórházba megyek látogatni, ezért a buszpályaudvarnál szállok majd le, onnan közelebb, mintha a 2-es posta közeli megállónál tenném – árulta el Somogyi Vilmosné, aki egyébként már Vásárhelyre is busszal érkezett.

Olyan utast nem találtunk, aki a kimaradó járat valamelyikére akart volna felszállni, nyilván indulás előtt utána néztek, hogy a kiszemelt időben lesz-e buszuk.

– Szerintem mindenki tudott a sztrájkról, s ha Szegedre indult, akkor a tram-trainnel utazott, még akkor is, ha nem a belvárosba igyekezett, s persze, ha nem ült inkább autóba – mondta Kiss Ferenc, de már a Kálvin téri tram-train megállóban. Nem volt ott egyedül, de a többiek azt mondták, hogy amióta a vasútvillamos közlekedik a két város közt, ők azzal utaznak.

A kétnapos Volán-sztrájk vasárnap kezdődött és még ma folytatódik. Az első nap a járatok 80, míg hétfőn a fele maradt ki. A Szolidaritás Autóbusz-közlekedési Szakszervezet 25 százalékos béremelést szeretne, amit Lázár János közlekedési miniszter teljesen irreálisnak nevezett. Szerinte ekkora bérfejlesztést sem az állami, sem a magánszektorban nem lehet végrehajtani.

A munkabeszüntetést a vállalat indokolatlannak tartja, a cég úgy számolt, a két nap alatt csaknem 23 ezer járat eshet ki országszerte. A Volánbusz felhívta a figyelmet, hogy a meghirdetett munkabeszüntetés időtartama alatt is biztosítja az elégséges szolgáltatásokat az utasok érdekében, a jogszabályban foglaltaknak megfelelően.

Az, hogy mely járatok maradnak ki Csongrád-Csanád Vármegyében, ezen a linken olvasható.

autóbusz-pályaudvarHódmezővásárhelyLázár JánosSzolidaritás Autóbusz-Közlekedési Szakszervezetsztrájktram-trainVásárhelyvásárhelyi hírekVolán