A többség nem elégedett, a Fidesz szavazók nagy része szerint viszont javult a helyzet a hazai egészségügyben

Tízből hat megkérdezett inkább nem elégedett az állami egészségügyi rendszerben tapasztalt állapotokkal. A Fidesz szavazók 82 százaléka szerint javultak a helyzet a hazai ellátó rendszerben.

A megkérdezettek összességében úgy látják, hogy a magyar állami egészségügy nem képes ellátni teljes mértékben a feladatát, annak ellenére, hogy sok pénzt fizetnek be havonta a rendszer működéséért. Sokan a magasabb színvonalú magánellátást választják, amelyet azonban a lakosság jelentős része nem tud finanszírozni. A magyar egészségügy tehát kirekesztő jellegű, mivel a szegényeknek és a jómódúaknak messze nem adódik egyenlő esély a gyógyuláshoz és az egészséges élethez – összegzett a Publicus a múlt év végén közölt közvélemény-kutatásában.

Tízből kilenc megkérdezett inkább egyetért azzal, hogy Magyarországnak a jelenleginél jóval többet kellene fordítania az egészségügyi kiadásokra, illetve hogy szükség van minimális minőségi követelményekre az egészségügyben, amelyeket minden tagállamban biztosítani kell az állampolgárok számára.

Tízből hat (61 százalék) válaszadó szerint az utóbbi években ezek (az állami egészségügyi rendszerben tapasztalt) állapotok inkább romlottak. Tízből kilenc (90 százalék) ellenzéki szavazó, illetve tízből hét (73 százalék) bizonytalan szavazó is így látja.

Tízből nyolc (82 százalék) Fidesz szavazó szerint viszont az utóbbi években inkább javultak az állapotok a magyar állami egészségügyben.

Tízből négy (39 százalék) megkérdezett hallott az Európai Egészségügyi Unió programjáról, amelynek lényege, hogy felszámolják az egyenlőtlenségeket a tagállamok egészségügyi rendszerei között, javuljon a színvonal azokban az országokban, ahol most nem működik megfelelően.

Tízből hét (71 százalék) megkérdezett támogatja az Európai Egészségügyi Unió megteremtését. Így nyilatkozott szinte az összes ellenzéki szavazó (94 százalék), illetve a bizonytalan szavazók háromnegyede (74 százalék) is.

Tízből négy Fidesz szavazó inkább igen (36 százalék), tízből hat (56 százalék) pedig inkább nem támogatja az EU-s szervezet létrehozását.

egészségügyEurópai Unióközvélemény-kutatás