A többség maga választana államfőt

A megkérdezettek 60 százaléka inkább közvetlen választással döntene a köztársasági elnök személyéről – derül ki a Republicon legfrissebb felméréséből. 

Az államfői szék várományosának, Novák Katalinnak az ismertségét és népszerűségét is vizsgálta a Republikon. A válaszadók 77 százaléka tudott valamilyen véleményt formálni a Fidesz volt alelnökéről, azonban 54 százalék nem kedveli, míg 46 százalék pozitívan nyilatkozott róla.

A közvéleménykutató intézet szerint a korábbi hónapoktól elértően egyre szorosabb a verseny az ellenzéki tömb és a kormánypártok között. Jelenleg a Fidesz-KDNP a teljes népesség körében 41 százalékot tudhat magáénak, még mögöttük alig egy százalékkal az Egységben Magyarországért néven futó, összefogott ellenzéki pártok közös eredményét lehet számba venni.

A Telexen közölt eredmények alapján a legjelentősebb változás a múlt hónaphoz képest, hogy a mostani minta alapján a korábban bizonytalan szavazók is elkezdtek maguknak pártot választani. A kutatásból ugyanis az is kiderül, hogy a választási hangulat fokozódásával, jelentős mértékben kezdtek el fogyni a bizonytalanok, számuk 24-ről 14 százalékra csökkent.

köztársasági elnökközvélemény-kutatásNovák Katalinországgyűlési választás