A TikTok cenzúrázza az LMBT+ tartalmakat

Miközben a TikTok (aki az elmúlt egy évet egy barlangban töltötte: olyan közösségi oldal, amin rövid videókat osztanak meg) mostanában azzal szerepel a világsajtóban, hogy a Microsoft mégsem veszi meg, de az Oracle talán igen, az amerikai kézbe kerüléssel pedig elkerülheti a régóta emlegetett betiltását, egy másik vele kapcsolatos ügyről kevesebb szó esik a fősodratú médiumokban.

Régóta vád a kínai tulajdonú platform irányába, hogy cenzúrázza a szexuális kisebbségekről szóló tartalmakat. A Humen Online cikke szerint ez most be is igazolódott. Így például a „meleg”, „leszbikus” és a „transznemű” hashtagek Oroszországban, Észtországban, Boszniában és az arab országokban kerültek tiltólistára. Ezeknek a szavaknak a helyi nyelvű fordítását hashtagként használva meg lehet ugyan osztani tartalmat, de azok a keresőben ezekből az országokból nem látszanak.

A portál megjegyzi: a tartalmak ilyen típusú elrejtését a terroristák által feltöltött videóknál szokták alkalmazni. A TikTok szóvivője azzal védekezett, hogy ez nem cenzúra, hanem „a helyi igényeknek megfelelő” moderáció csupán. Egyúttal azt ígérik, felülvizsgálják a hibásan moderált kifejezéseket.

cenzúraLMBT+onlineTikTokVideó