A természet csodálatos kékjei Holler László ecsetjéből

Szombat délután a vásárhelyi Alföldi Galériában Cserjés Katalin irodalomtörténész nyitotta meg, – nagy érdeklődés mellett, – a két nap múlva 86 éves Holler László festőművész kiállítását. Az alkotó egy év munkáját mutatja be.

A Tornyai teremben rendezett tárlatra a két nap múlva a 86. születésnapját ünneplő, Pro Urbe-díjas festőművész csupa-csupa – a kék különböző árnyalatában játszó – természetképét hozta el. Ezek jól tükrözik alkotójuk közlésmódjának változását, melyet a természet szeretetében a korábbinál is nagyobb érzékenység és kitárulkozás élménye jellemez.

– Nem válogattam a festményeimet a kiállításra, hanem odaadtam a rendezőknek (ifj. Holler László festőművésznek és Hegedűsné Dékány Magdolna nyugalmazott művészeti tanácsadónak – a szerző) az utóbbi év termését – mondta portálunknak Holler László, aki hozzátette: szerencsés alkatú, ilyennek született, hogy a képei egy nála jóval fiatalabb alkotót mutatnak, s ezt valószínű az életmódja okozza.

– Amikor az ember reggel felkel, mindig felmerülnek előtte lehetőségek, melyek közül választ. Az életünk ezekből a sok kis választásokból áll össze. Lehet rossz utat is választani, de ez szerencse kérdése. Nekem nagyon sok öreg festő képei nem tetszenek. Én már gyerekkoromban is nagyon érdeklődő voltam a mindig meg-megújuló természet iránt, s a képeimmel ezt a megújulást ábrázolom, azért néznek úgy ki, mintha az alkotójuk a valós életkoromnál jóval fiatalabb lenne – osztotta meg a titkát Holler László, aki a tárlatnyitón a saját festészetéről szóló prózáját is felolvasta.

Borsos Annamária Bessenyei-díjas zongoraművész Chopin muzsikájával teremtette meg a hangulatot

A megnyitón Nahimi Péter, a kiállításra írt lírai köszöntőjét Selmeczi-Tóth Andrea művelődésszervező-múzeumpedagógus olvasta fel, majd Cserjés Katalin irodalomtörténész, nyugalmazott egyetemi docens, az ArtPagony művészettörténeti önképzőkör vezetője méltatta az alkotót és a képeit. Hangsúlyozta, Holler László képeinek kékjei nem egysíkúvá, hanem felejthetetlenné teszi azokat.

Borsos Annamária, Bessenyei-díjas zongoraművész pedig Chopin muzsikájával teremtette meg a hangulatot a tárlatnézéshez.

A kiállításnyitóról készült további képek a Hódpress Facebook oldalán tekinthetők meg:

Alföldi GalériafestményekfestőművészHódmezővásárhelyHoller LászlóKiállításvásárhelyi hírek