A téglások és cserepesek nem lelkesednek Lázár János koncepciójáért

A Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség véleményezte az Építési és Közlekedési Minisztérium „A magyar építészetről szóló törvény koncepciója” című dokumentumát.

Álláspontjuk szerint a 79 oldalas koncepció építőanyag-gyártáshoz kapcsolódó részeit a többitől elkülönítve szükséges kezelni, ezért javasolják, hogy egy önálló koncepció későbbi megalkotását. Ugyanakkor a központi irányítás negatív hatásaira is felhívja a figyelmet a MATÉSZ állásfoglalása. A szakmai szövetség olykor kifejezetten élesen bírálja a koncepciót.

Mint ismert, a Lázár János vezette minisztérium már korábban jelezte, hogy központi irányelvek szerint szabályoznák és működtetnék azokat a vállalkozásokat, melyek az építőipart látják el alapanyagokkal. A szakmai szövetség egyik legfőbb kifogása a koncepcióval kapcsolatban, hogy rendkívüli mértékben korlátozná a mozgásterüket. Így például a tervezet azt írná elő, hogy „az elérhető legnagyobb arányban kerüljenek felhasználásra (…) magyar építési termékek”. Mivel kizárólag azt tekintik „magyar” terméknek, amelynek gyártója is magyar tulajdonú, ezért az idehaza működő, hazai munkaerővel előállított, de külföldi tulajdonban lévő cégek kiesnének ebből a körből.

Ez eleve megkérdőjelezi a drasztikus piaci beavatkozást jelentő intézkedések létjogosultságát. „Nem tudunk olyan elemzésről, amely bizonyítaná, hogy a hasznosság szempontjából (és az építőanyagipar területén) a tulajdonviszony a meghatározó, és így egyértelműen kimutatható lenne, hogy a „külföldi” tulajdonos „káros” (pl. csak kiviszi a profitot), a „magyar” tulajdonos pedig „hasznos” – fogalmaz a MATÉSZ állásfoglalása. A szöveg egyik legélesebb kijelentése pedig úgy fogalmaz: „Az itt szereplő intézkedések számos hazai és nemzetközi jogszabályba is ütköznek, ezért kiemelten fontos ezek koncepcióból való törlése.”

A szakmai szervezet kitért arra is, hogy az idén februárban bevezetett kiegészítő bányajáradék igen hátrányosan érinti a tégla- és cserépipart. Mivel ez a koncepcióban szereplő intézkedésekhez hasonló beavatkozást jelent, ezektől más iparágakban is hasonlóan súlyos negatív hatások várhatók – írja a Magyar Tégla és Tetőcserép Szövetség állásfoglalása, majd hozzáteszik: „Magyarország történelmi iparágát, a tégla- és cserépipart mindez nem csak nehéz helyzetbe hozza, hanem fennmaradását is veszélyezteti, ráadásul az intézkedés iparágunkon túlmenő, építésgazdasági / gazdasági várható hatásai is rendkívül károsak.”

Építési és Közlekedési MinisztériumépítőiparLázár JánosMATÉSZtüzép