A tavaszi szünet után is maradhat a digitális oktatás

Feltételezhető, hogy április 7-e után is folytatódik a digitális tanrend a hazai közoktatásban: a pedagógusok nem élveznek elsőbbséget az oltási rendben, a fiatalokat is egyre inkább veszélyezteti a vírus, a járványgörbe addig nem fog ellaposodni.

Ha a járvány eddigi hullámait, a bevezetett korlátozások hatását és a kormányzati információkat együttesen vizsgáljuk, nem valószínű, hogy április 7. után visszaengedik a tanulókat az általános iskolákba. A múlt héten elrendelt szigorításoktól és az oltás felgyorsításától előzetesen azt várta a kormány, hogy 4 hét alatt annyira lelassíthatja a vírus terjedését, hogy utána folytatódhat a hagyományos oktatás az általános iskolákban.

Továbbra sincs tervben, hogy a pedagógusok és más oktatási dolgozók külön csoportként elsőbbséget élvezzenek az oltási rendben – ez derült ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Népszavának küldött tájékoztatásából. A szaktárcát azt követően kereste meg a lap, hogy a Pedagógusok Szakszervezete, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete és a Civil Közoktatási Platform is azt kérte, a tavaszi szünet végéig, vagyis április 7-ig haladéktalanul oltsák be az ezt igénylő oktatási dolgozókat. Az Emmi annyit írt: az eddigi több mint egymillió beoltott között életkoruknál vagy betegségüknél fogva sok pedagógus is megkaphatta már az oltást. „Jelenleg is folyamatos az oltás, és a legveszélyeztetettebbek, az idősek és krónikus betegek élveznek prioritást” – tették hozzá.

A korábbi hullámoknál a bevezetett korlátozások egy hónap elmúltával hoztak érdemi eredményt, de jelen esetben, ha áprilistól csökkenne a kórházban kezelt fertőzött betegek száma, akkor is az ellátási kapacitás határán működne a hazai egészségügy.

Több szakértő szerint is ezernél több lélegeztetőgépre kötött beteg ápolását már nem bírja el a rendszer, ágy és műszer van elég, de az intenzív szakápolók és orvosok teherbírása véges – tegnap 911-en szorultak mesterséges lélegeztetésre, és a számuk napról napra emelkedik.

Tegnap Müller Cecília kiemelte, a szennyvizekben is nő a vírus örökítőanyagának mennyisége, ami azt jelenti, hogy a közeljövőben még nem lesz csökkenés a megbetegedésekben. A tisztifőorvos hozzátette, a betegek 23 százaléka a 40-49 éves korosztályhoz, 17 százaléka az 50-59 éves korosztályhoz, 15 százaléka a 30-39 éves korosztályhoz tartozott. A 20-29 évesek és a 65 év felettiek aránya 12-12 százalék volt.

digitális oktatásEmberi Erőforrások MinisztériumakorlátozáskormányKoronavírus-világjárvány (COVID-19)közoktatásMüller Cecíliaoltási terv