A tavalyi ár ötszöröséért tudott földgázt vásárolni a vásárhelyi távhőszolgáltató

A nagykereskedő MVM Next Zrt. csak év végéig tartja a megegyezett 594 forintos milliós árat, januártól új ármegállapítás jöhet. A HVSZ Zrt. felkészült a fűtési hálózat beindítására.

Gyorsított eljárásban végül sikerült földgázt beszereznie a hódmezővásárhelyi távhőrendszert működtető HVSZ Zrt.-nek. Korábban megírtuk, hogy az első körös, normál közbeszerzés eredménytelenül zárult augusztusban. A társaságnak 2022 októberétől 2023 októberéig 14 ezer Gigajoule mennyiségre volt igénye. Csak összehasonlításképpen, tavaly több mint 16 ezer Gigajoule-nyi földgáz mennyiséghez 120 millió forintért jutott hozzá az önkormányzati cég.

– Ágazati szereplőktől megtudtuk, azért nem nyújtottak be a 30 napos versenyeztetésre ajánlatot a gázkereskedők, mert ahogy jelenleg is, akkor is napról napra változtak az árak. Ezért egynapos, gyorsított közbeszerzési eljárást bonyolítottunk le a sikertelenül végződő, első körös tenderrel azonos mennyiségi paraméterekkel , s ez már eredményesen zárult – tájékoztatta lapunkat Molnárné Masír Erika. A HVSZ Zrt. vezérigazgatója hozzátette, azonnal meg is kötötték a szerződést a nyertes MVM Next Zrt.-vel, azonban a megállapodás részét képezi az is, hogy a vállalt 594 milliós árat csak év végéig tartja a kereskedőcég, januártól az energiatőzsde akkori jegyzésárainak függvényében változhat az éves időintervallumra szerződött összeg.

A HVSZ vezérigazgatója érdeklődésünkre elmondta, felkészültek a fűtési szezon kezdetére, ami hivatalosan október 15-től indul. Ha hidegebbre fordul az időjárás, nyilván hamarabb beüzemelik a rendszert, de egyelőre a közel 3000 fogyasztójuk közül mindössze féltucat lakossági érdeklődés futott be hozzájuk azzal kapcsolatban, hogy mikortól indul a távhőszolgáltatás.

földgázHódmezővásárhelyHVSZ ZrtMVM Next Zrt.távhő