A tartalékokból ad üzemanyagot az OMV-nek a kormány

Az OMV miatt a biztonsági kőolajkészletekhez is hozzányúl a magyar állam. A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a benzinre és a gázolajra is kiterjed az intézkedés.

A megjelent rendelet szerint a hazai üzemanyag-ellátás biztosítása érdekében Magyarország felszabadítja az ország stratégiai benzin- és dízeltartalékainak egy részét, ezzel segítve a schwechati olajfinomító tervezettnél hosszabb leállása miatt kialakult helyzetet.

A felszabadított stratégiai benzin- és dízeltartalékot az OMV a lehető leghamarabb visszapótolja. Mint írják: „tekintettel az OMV schwechati finomítójában bekövetkezett üzemzavarra, Magyarország megfelelő minőségű és mennyiségű folyékony motorikus üzemanyaggal történő zavartalan ellátása érdekében” a biztonsági kőolajtermék-készletekből:

  • 18 millió liter ESZ 95 motorbenzint és
  • 29 millió liter motorikus gázolajat szabadít fel.

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára az Indexnek korábban úgy fogalmazott: „Most beláthatatlan, hogy mit hoz a nyár, mert fizikai hozzáférésben is lesznek problémák. Tudni kell, hogy a kőolajtermékek iránt nyáron csúcsigény van, jóval magasabb a fogyasztói igény, ami emeli az ellátásbiztonság kockázatát már most is.”

kormányMagyar KözlönyOMVüzemanyag