A tantermekben csak 20 fokig fűtenének majd?

Legalábbis ilyen tartalmú Kisfaludy László köznevelési helyettes államtitkár válaszlevele Tényi István kérdésére. A Pedagógusok Demokratikus szakszervezetének tagja szerint nem az óvodák, iskolák fűtésén kellene spórolni.

A Népszava arról ír, hogy Tényi arra volt kíváncsi, hogy az elszabaduló energiaárak következtében milyen mértékben kell a minimális szint, vagyis a jogszabályban előírt 20 Celsius-fok fölé fűteni a tantermeket, csoportszobákat. Kisfaludy azt válaszolta, semmilyen mértékben. Úgy fogalmazott, hogy a 20 Celsius-fokos hőmérséklet ,,kielégítése esetén további fűtést nem szükséges biztosítani”, ugyanis ezt a minimális szintet írja elő a nevelési-oktatási intézmények működéséről szóló kormányrendelet.

A lap emlékeztet arra, hogy a munkahelyek munkavédelmi követelményeinek minimális szintjéről szóló miniszteri rendelet szellemi munka esetén már 20-22 fokban határozza meg a hideg évszakban biztosítandó léghőmérsékletet.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének választmányi tagja szerint a 20 fok nem azt jelenti, hogy e fölé nem fűthetőek fel a tantermek, intézmények, hanem azt, ha a hőmérséklet ez alá csökken és legalább két napig így marad, rendkívüli szünetet kell elrendelni. Nagy Erzsébet szerint ,,cinikus és rosszindulatú” állítás a helyettes államtitkár részéről, hogy a minimumot képzeli el optimálisként. Ő maga biztosra veszi, hogy télen több oktatási intézmény online oktatásra állhat át, ha a kormány az iskolák, óvodák fűtésén akar spórolni.

fűtésiskolákNagy ErzsébetoktatásPedagógusok Demokratikus SzakszervezeteTényi István