A tankerületi igazgató szerint több csúsztatást tartalmazott cikkünk

A tankerületi igazgató szerint csúsztattunk csütörtökön közölt cikkünkben, amiben azt írtuk, 60 százalékkal több kormánytisztviselő dolgozik a vásárhelyi tankerületnél, mint 4 éve. Lapunk álláspontja, hogy nem csúsztattunk.

Két, a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ által közölt közérdekű adat számait hasonlítottuk össze abban a cikkünkben, amivel kapcsolatban levelet kapott szerkesztőségünk Miklós Anikó tankerületi igazgatótól. A Magyar Közlönyben 2016 június 10-én jelent meg az a kormányhatározat, ami alapján a 2016/2017-es tanév során összevonták a járási tankerületeket, így jött létre Csongrád-Csanád megyében a szegedi és vásárhelyi központ. Utóbbi létszámadatait láthatják alább, a lapunk által letöltött dokumentum 2017 március 7-én készült.

Ez a dokumentum 2017 elején készült.

A költségvetési szerv hivatalos oldalán, a „Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ felépítése és működése” címszó alatt a héten friss adatokkal ellátott dokumentumot találtunk, és összevetettük a honlapon korábban elérhető közérdekű adatokat a jelenlegivel.

Ez a dokumentum 2020 decemberében készült.

A tankerületi igazgató péntek délután elküldött levelében azt írta: „A tegnapi nap megjelent Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ foglakoztatási adataival foglalkozó cikk több csúsztatást tartalmaz.”

Pontosítást kért, és azt, hogy válaszukat teljes terjedelmében, változtatás nélkül közöljük.

„A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ létszáma a jogszabályi előírások miatt emelkedett. A Tankerületi Központ ugyanis a KLIK 2017. január elsejei megszűnése óta önálló költségvetési szervként működik, és immár négy járás iskoláinak fenntartását vette át. Az ellátandó feladatok mennyisége megtöbbszöröződött, és új feladatkörök ellátása is kötelezővé vált: ilyenek például az ingatlanvagyonnal összefüggő gazdálkodási feladatok, kötelezettségvállalások, iskolák szakmai felügyelete, az iskolák fejlesztését és felújítását is lehetővé tevő európai uniós és hazai finanszírozású projektek teljes lebonyolítása, kötelező kommunikációs feladatok és jogi eljárások lefolytatása, valamint az intézmények humánpolitikai feladatai is a tankerületi központhoz kerültek, ami jelentősen megnövelte az ellátandó tevékenységeket. Önálló költségvetéssel rendelkező intézményként a jogszabályi előírásoknak megfelelően több munkakört is létre kellett hozni: adatvédelmi tisztviselő, integritás tanácsadó, esélyegyenlőségi referens, információbiztonsági felelős, valamint védelmi referens.  A Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ a törvényeknek megfelelően, költséghatékonyan látja el fenntartói feladatait. A fenntartásában lévő intézményeivel azon dolgozik, hogy a gyermekeknek megteremtse a rendezett oktatás-nevelés körülményeit.”

Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ