A tankerület összevonna két iskolát Makón, a szülők nem akarják elfogadni a döntést

A tanév utolsó napjaiban derült ki, hogy a Hódmezővásárhelyi Tankerületi központ megszünteti a Makói Általános Iskola Bartók székhelyintézményét, a diákok pedig a városközpont helyett a 2 kilométerre lévő, jelenleg még építés alatt álló Almási utcai épületben tanulhatnak szeptembertől. A szülők értetlenül állnak a döntés előtt.

A Bartók iskola művészeti oktatásáról híres, több mint 400 gyerek hangszeres oktatása zajlik a nagyhírű, patináns intézményben. A Makói Általános Iskola másik intézményét, az Almási utcait jelenleg is építik, összesen 2,4 milliárd forintból korszerű, modern épületegyüttes jön létre. A Hódmezővásárhelyi Tankerület tervei szerint a bartókos tanulók is ide járnak majd ősztől. Az átszervezés részleteiről nem sokat tudnak a szülők, ezért önszerveződő módon facebookos csoportot alakítottak. A diákok szülei többek között azt sérelmezik, hogy nem kérték ki a véleményüket a ,,költözésről„.

Hétfőn szülői értekezlet volt, amit már az új helyszínen, az Almási utcai épületben tartottak. Információink szerint parázs vita alakult ki a tankerület vezetője, az iskola igazgatónője és a szülők között. A tankerület egy 2017-es EFOP pályázatra hivatkozott, azonban a szülőknek pont az a problémája, hogy évek óta nem tudnak erről semmit. A Bartók és az Almási épület között 2 kilométer van. Az értekezleten a tankerület vezetői azt mondták: majd viszik buszok a gyerekeket, amit a tankerület fizet. Akinek ez nem felel meg, az szervezze át a családi életét és oldja meg. Az is elhangzott, hogy a művészeti oktatás megvalósítása még kialakítás alatt van.

A Makói Csípős portál múlt hét pénteken kereste az iskolát fenntartó Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központot, de választ azóta sem kaptak a Bartók intézmény jövőjével kapcsolatban.

A Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Facebook oldalon szombaton valamiért megjelent egy tájékoztatás arról, hogy a fenntartó a tankerület, nem pedig az önkormányzat.

Az esetre reagáltak a helyi ellenzéki pártok is. Mucsi Tamás, DK-s önkormányzati képviselő azt emelte ki, bár az épület önkormányzati tulajdon, a tankerület pedig minden évben beszámol a képviselő-testületnek, Farkas Éva Erzsébet polgármester mégsem tartja fontosnak, hogy megszólaljon az ügyben. Szerinte megfontolandó, hogy az önkormányzat vegye vissza az iskola fenntartását, például abból a 200+130 millió forintból, amit a testület a költségvetés tartalékába helyezett. Zeitler Ádám, makói jobbikos képviselő szerint elfogadhatatlan, hogy a diákok, a szülők és a tanárok megkérdezése, álláspontjuk figyelembe vétele nélkül bezárnak egy nagy múltú intézményt, és megszüntetnek egy kiváló közösséget. Úgy vélte, az eset egyúttal az oktatási rendszer hibájára is rámutat, hogy a makóiak megkérdezése nélkül döntenek egy makói intézmény sorsáról. Mindeközben a város polgármestere nem áll ki az iskola, és a makóiak mellett.

Szerdán kora estére kiállást, demonstrációt szerveztek a Bartók épület elé.

DKHódmezővásárhelyi Tankerületi KözpontJobbikMakóMucsi TamásszülőZeitler Ádám