A tanárokat támogató spontán megmozdulás zajlott Vásárhelyen

A Hősök téri „krokodilhátas” szökőkútnál spontán gyülekeztek és onnan sétáltak fel a Bethlen gimnázium kapujáig, azok, akik ezzel szolidarizáltak a budapesti tanári tüntetéssel és annak követeléseivel.

– Azért állunk meg itt beszélgetni, mert azt szeretnénk, ha a mai diákok is olyan jól éreznék magukat a gimnáziumban, ahogy mi éreztük magunkat húsz-harminc-negyven-ötven évvel ezelőtt. És ha jól éreznék magukat a tanárok is – mondta Fejes Péter képviselő a Bethlen főkapuja előtt, aki maga fél évszázada érettségizett az iskola falai között. – Csodálatos dolog az, hogy ha találkozunk egymással, ötven évre visszamenőleg tudunk egymásnak tanárokat mondani, történeteket mesélni. Azért is vagyunk itt, hogy a pedagógusok körüli feszült viszony valahogy megoldódjon – utalt a fővárosban és több kisebb-nagyobb városban zajló tüntetésekre.

A spontán megmozdulás résztvevői. A tanárokért és diákokért álltak ki

Nem ő volt az egyedüli a spontán felszólalók közt, hiszen Berényi Károly, Márki-Zay Péter és Márki-Zay János is felidézte bethlenes éveit, s egykori tanárait, köztük Rosztóczi Ernőt, Balogh Sándort vagy éppen Imolya Sándor vagy Láng tanár úr alakját. Berényi Károly azt is mondta, hogy amit bethlenes diákként kapott, az az egész életén át elkísérte.

Márki-Zay Péter elmondta, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom minden, bizonyíthatóan politikai ok miatt leváltott tanárnak, vezetőnek egymillió forintot ad egy összegben. Azért, hogy akik bátran kiálltak, azoknak kifejezzék együttérzésüket.

A spontán megmozdulás résztvevői egyébként kockás ingeket lobogtatva vonultak, s mutattak fel különféle jelszavakat, a Gyermekeink jövőjéért-től a Jövőnket lopjátok-on át a Klik és a tankerület a Fidesz kiszolgálójá-ig, de olvasható volt a Tanár nélkül nincs jövő! és a Megbecsülést a tanároknak követelés is.

tanárTüntetés