A tájházban folytatódik a mintamentés

Folytatódik Szabó Judit akciója, csak most nem a vásárhelyi hímzés motívumai kerülnek fókuszba, hanem a tájház mintegy 200 éves mennyezeti díszítései. Az iparművész szerint ezek a színes sorozatminták most is nagyon szépek, és a régmúlt hagyományai akár a mai lakberendezési trendekbe is beilleszthetők.

Szabó Judit újabb mintamentési akciójának helyszíne a tájház. Egészen pontosan a közel 200 éves épület, kétféle mennyezeti díszítésére hívja fel a figyelmet az iparművész. Míg a tisztaszoba plafonján szabad kézzel készített virágminták pompáznak, addig a konyhában és a lakórészben segédeszközzel vitték fel a mintasorozatot eleink. A most előkerült sablonok a 40 évvel ezelőtti felújításnál is jó szolgálatot tettek.

,,Nekem az tetszett meg, hogy a mennyezet van. A mai műveltségemmel, vagy műveltségünkkel látok valami olyat is, hogy az embernek néha föl kell tekinteni. Impulzív lesz, erőt ad. Még valamelyik nap feltettem a Facebookomra is azt, hogy az ember ha a padlón van olykor-olykor, akkor is inspirál, erőt ad az, hogy hogy a végtelen univerzumra nézhetek”

– fogalmazott Szabó Judit iparművész a Vásárhelyi Televíziónak.

Az iparművész szerint a mennyezet díszítés egy olyan hagyomány, amelyet vétek lenne nem megőrizni és ezt a feladatot a mostani generációnak kell elvégeznie.

,,Végül is azt szeretném bebizonyítani annak, aki erre ráadja a fejét, hogy velünk tart, hogy ez nemcsak a múlt. Ez nemcsak a múltról szól, hanem ezeket a dolgokat igen is fel tudjuk használni a családban, egy kisebb munkacsoportban, közösségben”

– tette hozzá az iparművész.

Az alkalmazott művészeti workshop előkészítésén az érdeklődők a színelmélettel ismerkedhettek meg.

,,A színvilág, a színkeverés és a színelmélet. Ez egy határtalan nagy tudomány, amely különböző szegmensekre épül és ennek tudatában borzalmasan kevés festőkeverő gyakorlatom van”

– árulta el Haranghy Gézáné.

Ha elegendő fő csatlakozik az újabb akcióhoz, akkor a résztvevők azt is megtanulják, hogyan kell a régi por festéket a mai kereskedelmi forgalomban kapható pigment anyagokkal helyettesítve, tradicionális mennyezeti mintákat alkotni.

Árpád utcai Tájházdíszmentésművészet