A Szputnyik megbukott az unióban, a Sinopharmmal kapcsolatban egyre több a kétség

Az orosz vakcina nem ment át a uniós hatóság szűrőjén, a kínai hatékonyságával kapcsolatban meg egyre több a kétség, de egyelőre nem lehet harmadszor oltani.

Az orosz Szputnyik nem volt képes megszerezni az Európai Gyógyszerügynökség engedélyét, és talán már soha nem is lesz” – mondta Mario Draghi olasz miniszterelnök a brüsszeli uniós csúcson tartott pénteki sajtótájékoztatóján.

Korábban arról írt az európai sajtó, hogy május és június lett volna az Európai Gyógyszerügynökség vizsgálatának ideje, ami alapján kiadhatták volna az engedélyt az orosz gyártású oltóanyag európai használatára, de a gyártó a végső határideig, június 10-ig sem teljesítette az adatszolgáltatási kötelezettségét. Ezek után kétséges, számíthatnak-e EU-s vakcinaútlevélre azok, akiket az orosz oltóanyaggal kezeltek.  A Szputnyikkal oltott magyarok számára a magyar kormány által egyes országokkal kötött kétoldalú megállapodások biztosíthatnak szabad beutazást az érintett országokba.

Sokaknál a második oltás ellenére sem alakult ki megfelelő védettség a kínai vakcina esetében, egyelőre azonban nincsenek hivatalos adatok a Sinopharm hatékonyságáról. Ez sok pácienset is aggaszt, több száz panasz érkezett a a Főpolgármesteri Hivatalhoz, ezért 20 ezer ingyenes antitest tesztet ajánlanak fel a budapesti 60 év felettieknek.

Gulyás Gergelyt, Miniszterelnökséget vezető minisztert újságírók kérdezték arról, hogy kaphatnak-e harmadik oltást, akiknél nem alakult ki a védettség. A tárcavezető az NNK-val összhangban az orvosi protokollra hivatkozott: – Van egy orvosi protokoll, ha az orvosi protokoll ezt lehetővé teszi, akkor majd az orvos eldönti, de ha nem teszi lehetővé, akkor megszegi a saját szakmájának szabályait tette hozzá.

Ugyanakkor az RTL-nek nyilatkozó egyik háziorvos szerint az erre vonatkozó egységes protokoll nincs meg, az egyes vakcinák, így a kínai esetében is csak különböző előírások vannak. A kínai oltás esetében csak első és második oltásról van szakmai állásfoglalás.

Európai GyógyszerügynökségGulyás GergelyKoronavírus-világjárvány (COVID-19)Nemzeti Népegészségügyi KözpontSinopharmSzputnyik V.vakcina