A szomszéd ecetfái károsítják az újvárosi olvasókör melléképületét

A Nádor utcai iskola környékén felszedetlen maradó kutyagumira, a Vörösmarty utcán száguldozó iskolabuszra és a Síp utca egyik szakasza járdájának minőségére is panaszkodtak tegnap este Gyutay Katalin települési képviselő újvárosi lakossági fórumán.

Hosszan sorolta az Újvárosi Olvasókörben kedd este rendezett lakossági fórumon Gyutay Katalin települési képviselő, a választókörzet megvalósult fejlesztéseit, így többe közt a megújult olvasóköri épületet, a közvilágítás javítása érdekében tett és tervezett lépéseket, a városi játszótér felújítás a körzetet érintő részét, s nem rejtette véka alá, hogy a Tisza István utca végénél, azaz a szánkódomb mellett kihelyezett padokat és asztalokat valakik állandóan összetörik. Az is elmondta, hogy két légkondícionálót is kapott az orvosi rendelő (helyiségenként egyet-egyet), hogy nyaranta ne 32 Celsius fok melegben folyjék ott a gyógyító munka.

Márki-Zay Péter és Gyutay Katalin

Hozzátette, hogy a Hódtó utca 10. számú tízemeletes melletti erdőt kitakarították, s a környéken élők tiltakozása miatt nem itt, hanem a Klauzál utca végén épült meg a BMX-pálya.

Márki-Zay Péter polgármester a jelenlévőknek elmondta, hogy a városban jelenleg is zajlik egy 50 milliós kátyúzási program, s mert a kivitelező késik a befejezéssel, ezért a város élt a kötbérigényével. De nem a pénz egy részét kéri vissza, hanem abban egyeztek meg, hogy a vállalkozó a visszajáró költséget ledolgozza.

A polgármester felsorolta a legfontosabb a körzetet és a város egészét érintő fejlesztéseket, s azt, hogy a megemelkedett energiaárak miatt milyen energiahatékonysági, takarékossági lépéseket hajtott végre, illetve tervez a város. Azt hangsúlyozta, hogy a város mindent megtesz, hogy takarékoskodjon. Közölte, hogy az energiaárak emelkedése miatt, ha nem nyújt segítséget a kormány a településeknek, az önkormányzatok mind csődbe mennek.

Az érdeklődők számos problémát jeleztek

Elmondta, hogy bár eredetileg a Vívócentrum átmeneti bezárását is tervezték, ám ha a vívók fizetik a rezsiköltségeket, akkor az nyitva maradhat – cserében nem kér tőlük a város bérleti díjat. Folyamatosan tervezik a laktanyai körforgalom és a Síp utca közötti – a Tóth malom utcán át vezető – leendő tehermentesítő utat. Ennek érdekében a város már vásárolt is egy eddig – a leendő nyomvonalba eső – magánkézben lévő nádast, s a MÁV-tól is szeretnének megvenni vagy megkapni egy másik területet.

Márki-Zay Péter közölte: az idén is megrendezi a karácsonyi vásárt, a hatszáz rendkívüli gyermekvédelmi támogatásban részesülő gyermeknek pedig a tavalyi 4000 forint helyett 10 ezer forinttal kedveskednek.

Az egyik kérdező, hozzászóló arról érdeklődött, hogy a Visszhang és a Fazekas utcák közti illegális csapás saras-poros száz méteres szakaszát (melynél közvilágítás is van) meg tudnák-e úgy csinálni, hogy az alkalmas lenne a kerékpárosok számára, hiszen sokan egyébként is arra járnak. (Ha magánterületen van, akkor azon a város ezt nem teheti meg.)

Egy másik hozzászóló azt kérte, hogy a Hódtó utca 8-10. számú házak közötti játszótéren álló padok közül az egyiket tegyék át árnyékos helyre. Azt is javasolta, hogy a népkerti játszótér közepén álló korábban csúszdának használt, azonban már lezárt kerámia alkotást helyezzék át a Libás lányhoz, mert a kisgyerekek hisztiznek, hogy azt nem szabad használni.

A népkerti játszótér korábban csúszdának használt kerámia műtárgya is szóba került

Akadt, aki azt kérte, hogy tiltsák ki a gyerekeket szállító, s a sebességkorlátozást be nem tartó buszt a Vörösmarty utcáról.

Olyan felszólaló is akadt, aki nehezményezte, hogy a Nádor utcai iskola és óvoda környezetében sétáltatják sokan az ebeiket, s ott hagyják a gesztenyét, mogyorót gyűjtögető gyerekek nagy meglepetésére a kutyagumit. (Válaszként elhangzott, hogy az Interspar és a Tisza István utca közötti zöldterületre tervez a város egy kutyafuttatót, kutyajátékokkal.

De szóba került Újvárost az ipari parktól elválasztó erdősáv telepítésének folytatása, Korsós Mihály szóvá tette, hogy borzalmas állapotban van a Síp utca Kölcsey-Makai utca közti szakasza, miután a fák gyökerei felnyomták az aszfaltot.

Nagy Sándor olvasóköri elnök pedig az önkormányzat segítségét kérte, miután az egyik szomszéd udvarán nőtt ecetfák, súrolva a falat, károsítják a kör melléképületét.

. márki-zayFórumgyutayújvárosvívócentrum