A szikáncsi posta újranyitását támogatja egyhangúlag a közgyűlés

Mind a három bezárt postafiókot szeretne újra nyitva látni a város, de a Magyar Posta csak az egyikét támogatja. A közgyűlés ma egyhangú szavazattal a szikáncsi mellett döntött, de kéri, a Jókai és a Klauzál utcai részleges újra nyitását is.

A Magyar Posta írásbeli szolgáltatási szerződést küldött a vásárhelyi önkormányzatnak, kihelyezett postaszolgáltatására. Három postára adott ajánlatot, ha felét állja a város. De a Magyar Posta legfeljebb egy postafiók nyitását támogatna, erről küldött egy 18 hónapra szóló szolgáltatási szerződést. Ha ez lejár, s egyik fél sem mondja fel, ez határozatlan időtartamúvá válna.

Márki-Zay Péter szerint felháborító, hogy egy nyereséges állami cég pénzt kért a szolgáltatás fenntartásához. – Ha ennek a zsarolásnak engedünk, tiltakozva tegyük meg, hogy legalább 1 posta kinyissunk – mondta. Hozzátette: beszélt Benkő Zsolt külterületi képviselővel, aki akár az egyéni képviselői alapjából hozzázárul a szikáncsi újra nyitásához.

A polgármester elmondta két másik a Klauzál és a Jókai utcai postafiókok legalább részidős újra nyitását kéri a város. Azt mondta, a posta városon belüli megközelítése megoldható, de Szikáncsról 10 kilométerre van Vásárhely, 5-re Földeák. – Ez a posta a legmegfizethetőbb a város számára, ez egy évi közel 4 millió forintos összeg. – Az ötszáz szikáncsinak tartozunk annyival, hogy ezt nyitjuk újra – tette hozzá.

Benkő Zsolt elmondta, támogatja a javaslatot, de a tiltakozást nem és kérte, hogy a szikáncsi posta nyitását támogassa a város.

Berényi Károly elmondta, közel háromezren írták alá, hogy nyitva maradjon a Klauzál utcai kisposta, ami tízezer embert szolgált ki. De a távolság miatt, ha választani kell, a szikáncsi újra nyitását támogatja. Ezt támogatta Krupiczer Ferenc is, de azzal, hogy a többi postafiókot is ki kellene nyitni. Azt is javasolta, Benkő Zsoltnak, hogy keresse meg Lázár Jánost ez ügyben, aki minisztériumához a Magyar Posta is tartozik.

A közgyűlés egyhangúan támogatta, hogy a Magyar Posta nyissa újra a szikáncsi postahivatalt állva a működési költsége felét. A város ugyanakkor kéri, hogy a Magyar Posta saját költségén nyissa újra és tartsa nyitva egyes napokon a Jókai és a Klauzál utcai postafiókokat. A város cserébe elengedi az utóbbiak bérleti díját és átvállalja a fűtési időszakra az áram- és gázköltségek felét.

Kis Andrea alpolgármester kérte, hogy a határozatba foglalják bele, az önkormányzat tiltakozzon minden olyan kormánydöntés ellen, mely a magyar emberek terheit növeli, valamint a befizetett közterhek dacára az állami feladatokat vagy azok finanszírozását a települési önkormányzatokra hárítja.

Erről a közgyűlés végül külön határozatot hozott, s ezt levélben küldi meg Lázár Jánosnak és Balczó Barnabásnak, a Magyar Posta vezérigazgatójának.

közgyűlésPostaSzikáncs