Extrém hőség, 36 fok is lehet – orvosi jó tanácsok felnőtteknek, gyerekeknek

Nyáron az a jó, ha meleg van, de azért jóból is megárt a sok, szokták mondani. Így lehetünk az utóbbi években egyre gyakoribb szélsőséges hőhullámokkal is, melyek igencsak megviselhetik a szervezetünket. Mire érdemes figyelni? Egy felnőtt és egy gyermek-háziorvost kérdeztünk.

36 °C-t is mutathat ma árnyékban a hőmérő higanyszála. Ez mindannyiukat megvisel. Több olyan direkt hőhatásra bekövetkező állapot van, ami tünetek formájában jelentkezik, ilyen a napszúrás, az agyi vérbőség. Ilyenkor fejfájás, szédülés jelentkezik, súlyosabb esetben akár kórházi ellátás is szükséges lehet. Hőséggörcsök is felléphetnek, ezek az izzadás miatti, a só- és folyadékvesztés következményeként bekövetkező görcsök, ennek még súlyosabb formája  a hőkimerülés vagy a hőguta, melyek akár életveszélyes állapotokat is jelenhetnek. 

Hogyan tudunk ez ellen védekezni, mire figyeljünk? 

– Különösen a rizikócsoportokra, az idősekre, kisgyermekekre, szív-és érrendszeri betegekre, a krónikus betegekre figyeljünk oda. Fontos, hogy a hőség figyelembevételével tervezzük meg a napunkat. Most van az idei év második hőhulláma, ilyenkor fontos, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjunk a napon, a bőrünket védjük ruházattal, napvédő szerekkel a leégés ellen. Aki teheti, légkondicionált helyiségben vagy árnyékban tartózkodjon! Ügyeljünk a fokozott vízfogyasztásra és kerüljük a cukros üdítők, az alkohol fogyasztását. Aki például a mezőgazdaságban dolgozik, fizikai munkát végez, annak nagyon sokat kell inni ilyenkor, pihenőidőket tartani, védeni a bőrét, fejét – tudjuk meg Dr. Cs. Szabó Zsuzsanna háziorvostól.

Fontos, hogy aki autót vezet, az nagyon figyeljen ilyenkor. Megállásnál, parkolásnál gyermeket, házi kedvencet, kisállatot ne hagyunk az autóban (még lehúzott ablaknál sem), mert akár hetven fokra is felmelegedhet az autó a hőakkumuláció miatt

– figyelmeztet a háziorvos.

A gyerekeket is megviseli a hőség: minél kisebb életkorúak, annál gyengébben működik még a hőháztartásuk, kevésbé tudnak alkalmazkodni az extrém hőhatáshoz. 

Dr. Berényi Károly gyermekgyógyászt megkérdeztük, mire érdemes a kisgyermekes szülőknek figyelni a nyári hőhullámok időszakában.

– Figyeljünk oda a folyadékpótlásra! A nagy melegben a szervezetünk úgy próbál védekezni, hogy fokozott párologtatással hűti a bőrfelszínt – magyarul izzadunk. Eközben nem kevés folyadékot és sókat is veszítünk, melyek pótlása elengedhetetlen. Bőrünk kipirosodik, a bőrerek kitágulnak, a megnövekedett keringés miatt szintén fokozódik a hőleadás – magyarázza a gyermekorvos.

Milyen és mennyi folyadékot igyanak a gyerekek?

– Amit a leggyakrabban kívánunk, azt a szakemberek nem javasolják: a hideg szénsavas italokat pillanatok alatt kiizzadjuk! Inkább buborékmentes természetes ásványvizeket, babavizet, nem cukrozott natúr gyümölcsleveket, lédús gyümölcsöket, levesféléket fogyasszunk.

Felnőtteknek a nyári kánikulában akár 3 literre is szüksége lehet naponta, a gyerekek pedig, kortól, mérettől függően 1 – 2 litert igyanak.

Mire ügyeljünk a kicsik öltöztetésénél?

– A kánikulában minél kevesebb, laza ruhát hordjanak a gyerekek. Pamut ruhácska, póló elegendő, de ha csak egy pelus van a kisdeden otthon, az is elég. Műszálas ruha ilyenkor tilos!

Mikor, mennyit lehetnek, játszhatnak kint?

– Mindenképpen fontos, hogy védjük a gyerekeket a napsugárzástól! Ha gyermekünk sokat tartózkodik a napon, könnyen kaphat napszúrást vagy akár hőgutát, melyet fejfájás, hányinger, hányás jelez.

Vékony, világos színű vászonsapka vagy kendő mindig legyen a fejükön! Árnyékos helyen játszanak. Lehetőleg 11 és 15 óra között ne is legyenek a szabadban. A sétát inkább kora reggeli vagy késő délutáni időszakra tervezzük. Nemcsak a tűző napsugár, de a szórt napfény is árthat az érzékeny gyermekbőrnek. Ha árnyékban vannak, akkor is kenjük be a szabadon lévő testfelületüket legalább 50-es faktorszámú naptejjel 2 – 3 óránként. A vízben, vagy vízparton a napsugárzás még erősebb, ezt is vegyük figyelembe!

Mire figyeljünk még?

Rosszul szellőző, zárt helyen tilos egyedül hagyni a gyerekeket! Főleg nem egy bevásárlóközpont parkolójában, az autóban – mert olyan jól alszik. Túlmelegszik, hőgutát kap, ami végzetes lehet!

Klímaberendezés közvetlen közelében ne legyen, ne abban szobában játsszon, vagy aludjon, hanem (esetleg egy vele összenyitott)  másik helyiségben. Végül, de nem utolsó sorban: nagy melegben otthon is többször megfürdethetjük, lezuhanyozhatjuk naponta a gyerekeket.

Sőt, a szerkesztőség véleménye szerint ezt mi, felnőttek is megtehetjük, hiszen nekünk is jót tesz! Aki teheti, az pedig menjen strandra, vízpart közelébe!

Dr. Berényi KárolyDr. Cs. Szabó Zsuzsannaegészségügygyerekekhőségidőjárásszélsőséges időjárástanácsok