A szeles időben is futottak: hetedik alkalommal volt Hód-Futófesztivál Vásárhelyen

A Hód-Mentor SE hetedik alkalommal szervezte meg a Hód-Futófesztivált. A sportesemény egyben a Vásárhelyi Sport Próbák sorozat 10. fordulója volt.

Közel 300-an jelentkeztek az idei versenyre, mondta a Hódpressnek Vári Beáta, a verseny szervezője. Voltak már korábbi években többen is, de most szeles, borús idő volt. Azért rendezik egyébként ilyenkor a versenyt, mert húsvétkor több idejük van az embereknek, és sokan, akik vásárhelyiek, de már nem itt laknak, ilyentájt jönnek meglátogatni a családot.

A műsort a Hódmezővásárhelyről származó népszerű sportriporter és futó, Kandó Tamás konferálta. Az eseményen felszólalt Márki-Zay Péter polgármester is, aki Hódmezővásárhely turisztikai értékeit emelte ki. Emellett a futást, mint életformát, sportolást is dícsérte annak ellenére, hogy azt is elmondta, ő maga nem nagy futó, de a családjából öten is neveztek a mai rendezvényre.

Vári Beáta elárulta, hogy a futásnál mindig fokozatosan kell a célokat, a távot növelni, mert ha sokáig inaktívak vagyunk, akkor nem lehet egyből világmegváltó tervekkel előállni. Mindennek az alapja a jó futócipő, ami alkalmazkodik a terephez is. De a fokozatosság is, ami azt jelenti, hogy ha valaki egy futókört tud 2 hónap alatt lefutni, az is jó lehet. Sokszor száz méterrel kezdik az emberek, utána kétszáz métert gyalogolnak. Ráadásul fontos a jó testtartás, hogy a lábak hogy érkeznek le a földre, mekkora a térd terhelése, stb…

A versenyen a 3,2 km-es, 7 km-es (83-an indultak), 14 km-es (42-en), és félmaratoni (59-en) távok abszolút első 3 női és férfi helyezettje éremdíjazásban részesült, míg az 500 m-es és 1000 m-es távon minden induló édességet kapott. A rövid távokat gyerekeknek találták ki, a legfiatalabbak az épp hogy járni tudó, 1,5-2 éves kicsik, természetesen a szüleikkel.

Tekintsék meg kollégánk, Orgovány Rudolf által készített képgalériát:

futásHód-FutófesztiválsportVári Barbara