A szegediek is megismerhették a vásárhelyi lelkészeket

Hódmezővásárhely életében és fennmaradásában a református lelkészek nagyon fontos szerepet töltöttek be. Többek között erre is felhívja a figyelmet Presztóczki Zoltán 450 évet átfogó kötete, amelynek létrejöttét a reformáció 500. évfordulója adta. A gazdagon illusztrált, írásos emlékekre épülő könyvet a helyi közönség után tegnap délután a szegedi érdeklődők is megismerhették.

Presztóczki Zoltán, vásárhelyi főlevéltáros azokat a lelkészeket, segédlelkészeket és világi segítőiket, a kurátorokat vette górcső alá, akik az elmúlt századok során reformátusként Hódmezővásárhelyen teljesítettek szolgálatot. A közel 4 éves kutatómunka eredményeként állt össze ez az almanach, amelyben a szerző a fellelhető írásos emlékekre támaszkodott.

– Ha szigorúan vesszük, 1569-ből származik az első feljegyzés hódmezővásárhelyi lelkészről. Őt Egri Benedeknek hívták, aki részt vett a nagyváradi zsinaton és kiderült, hogy itt teljesített szolgálatot. Egészen napjainkig jutunk el a témában. Ha jól számolok, akkor ez 450 évet jelent – fejtette ki a Vásárhelyi Televíziónak.

A kötetbe összesen 370 református lelkipásztor és őket támogató személy került, akik egyharmadáról fénykép is fennmaradt. Ezek mellett a szerző egyháztörténeti adalékkal is szolgálat. Így többek között iskola- és templomépítésekről is lehet olvasni benne, amelyek nagyban meghatározták Hódmezővásárhely történetét.

– 1693-ban olyan súlyosan feldúlta a török, illetve a tatár a várost, hogy az elnéptelenedett és a lakók nagy része Kiskunhalasra költözött. A református lelkészeknek volt szerepe abban, hogy visszajöttek Hódmezővásárhelyre és újra kezdték az életet. Akit nevesíteni tudunk ebből az időszakból, az Lenti Pál, akik 1723-ig élt és az ő nevéhez kapcsolódik a Református Ótemplom felépítése – mesélte a televíziónak a főlevéltáros.

Hódmezővásárhelyi prédikátorok és lelkipásztorok almanachja című kötetnek a helyi bemutatója még tavaly év elején megtörtént, szerda délután pedig a szegedi közönség is megismerhette keletkezéstörténetét és érdekességet a megyei Levéltár Dóm téri könyvtártermében.

HódmezővásárhelykönyvbemutatóSzegedvallás